160 de ani de muzică la UNMB. Concert aniversar la Ateneul Român
Autor: Echipa RadioDCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Astăzi, 19 octombrie 2024, Ateneul Român devine scena unui eveniment muzical deosebit — concertul aniversar dedicat împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității Naționale de Muzică din București (UNMB). Această sărbătoare aduce în prim-plan atât istoria bogată a instituției, cât și contribuția sa continuă la dezvoltarea culturii muzicale românești și internaționale.

Concertul debutează la ora 19:00 cu discursuri de deschidere susținute de două figuri marcante ale vieții academice muzicale: prof. univ. dr. Diana Moș, rectorul universității și prof. univ. dr. Dr. Honoris Causa Dan Dediu, președintele senatului universitar.

Ansambluri de prestigiu pe scena Ateneului

Programul concertului include momente artistice susținute de cinci ansambluri de renume ale universității, fiecare dintre ele aducând în fața publicului lucrări atent selecționate pentru a reflecta diversitatea și complexitatea muzicii academice.

Corul "Ricercare", sub bagheta lect. univ. dr. Florian Costea, deschide seria de reprezentații cu lucrări semnate de compozitorii Alexandru Pașcanu și Adrian Pop.

Urmează ansamblul de percuție "Game", condus de prof. univ. dr. Alexandru Matei și conf. univ. dr. Sorin Rotaru, care va interpreta două piese ritmice și captivante: "Gravity" de Mark Mellits și "Catching Shadows" de Ivan Trevino.

Final grandios cu violoncelele ansamblului "Violoncellissimo"

O notă de rafinament va fi adăugată de ansamblul "Clarino", coordonat de conf. univ. dr. Emil Vișenescu. Muzicienii vor interpreta o Suită de dansuri medievale de Ferenc Farkas, dar și "Dizzy Fingers" de Zez Confrey, ambele aranjate cu măiestrie pentru nouă clarinete.

Un alt moment special al serii va fi oferit de ansamblul "Flaut Power", sub conducerea prof. univ. dr. habil. Ion Bogdan Ștefănescu. Flautiștii vor aduce în fața publicului lucrări consacrate precum "Passacaglie" de Georg Friedrich Handel și Uvertura operei "Cosi fan tutte" de Mozart, în aranjamente adaptate pentru 27 de flaute. Programul lor include și compoziția modernă "Bamburia" de Will Offermans, o piesă ce explorează sonoritățile inedite ale acestui instrument.

Concertul se va încheia într-o notă festivă cu interpretarea ansamblului "Violoncellissimo", condus de prof. univ. dr. Marin Cazacu. Muzicienii vor oferi o selecție de lucrări aranjate pentru 20 de violoncele, printre care compoziții ale celebrului Astor Piazzolla și ale clasicului Wolfgang Amadeus Mozart. Versatilitatea și armonia sunetului de violoncel vor crea o încheiere de neuitat pentru o seară dedicată muzicii de calitate și performanței academice.

Articole similare

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel