7 melodii pe care nu știai că le-a scris Bob Dylan
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Bob Dylan scrie cântece de zeci de ani. Deși a avut destul de multe hituri sub propriul nume, alți muzicieni au făcut unele cântece ale lui Dylan mai celebre. De asemenea, a scris cântece cu alți artiști pe care nu le-a lansat niciodată el însuși. Iată șapte cântece surprinzătoare pe care le-a scris Dylan.

‘Wagon Wheel’

În 2004, Old Crow Medicine Show a lansat "Wagon Wheel", single-ul principal de pe albumul lor de debut. De atunci, muzicianul Darius Rucker a lansat un cover popular al piesei. În timp ce Ketch Secor, solistul trupei Old Crow Medicine Show, a scris versurile cântecului, el a împrumutat refrenul și melodia de la un demo al lui Dylan din 1973 intitulat "Rock Me Mama".

"Bob Dylan a aruncat o vrajă cu fiecare cântec pe care l-a făcut, în special în 1973, când a scris acel refren", a declarat Secor pentru Relix. "Sunt convins că a pus jos blocul de notițe juridice după ce a scris acel refren și l-a abandonat pentru că a scris "Knockin' on Heaven's Door". Eu am scris ['Wagon Wheel'] pentru că nu știam despre ce altceva să scriu când aveam 17 ani."

‘If Not For You’

În 1970, George Harrison a lansat "If Not For You" pe primul său album post-Beatles, All Things Must Pass. Dylan a scris piesa despre prima sa soție, Sara, și a lansat-o pe albumul său din 1971, New Morning.

Harrison și Dylan s-au apropiat la sfârșitul anilor 1960, Harrison petrecând timp la Woodstock cu Dylan și The Band. Dylan a avut o mare influență asupra lui Beatle. Drept urmare, Harrison a inclus și piesa "I'd Have You Anytime" pe piesa All Things Must Pass.

‘Love Rescue Me’

În 1987, Bono și Dylan s-au întâlnit și au început să lucreze împreună la un cântec. Deși inițial au numit-o "Prisoner of Love", au redenumit piesa finalizată "Love Rescue Me". Acesta a apărut pe albumul Rattle and Hum al trupei U2 din 1988.

Potrivit American Songwriter, Dylan a fost inițial vocea principală pe acest cântec. În cele din urmă, el a cerut formației să nu lanseze versiunea sa, deoarece lucra cu The Traveling Wilburys la acea vreme. Bono cântă versiunea de pe album.

‘Tomorrow is a Long Time’

În 1963, Dylan a interpretat "Tomorrow Is a Long Time" la un concert din New York. A lansat-o oficial în 1971 pe albumul Bob Dylan's Greatest Hits Vol. II, dar nu înainte ca Elvis Presley să înregistreze un cover al piesei în 1966. Dylan, care era un mare fan al lui Elvis, a considerat că aceasta este cea mai mare onoare.

"Elvis Presley a înregistrat un cântec de-al meu. Este singura înregistrare pe care o prețuiesc cel mai mult", a declarat Dylan pentru Rolling Stone în 1969. "Se numea 'Tomorrow Is A Long Time'. L-am scris, dar nu l-am înregistrat niciodată".

‘You Ain’t Goin’ Nowhere’

În 1967, Dylan a scris piesa "You Ain't Goin' Nowhere", dar nu a lansat-o până la Greatest Hits Vol. II. În 1968, The Byrds a lansat propria versiune a cântecului.

Trupa a cântat de mai multe ori pentru Dylan - cel mai cunoscut fiind "Mr. Tambourine Man" - iar Dylan a fost de obicei mulțumit de interpretarea cântecelor sale. Totuși, se pare că nu i-a plăcut la fel de mult această versiune, deoarece Roger McGuinn a ratat involuntar o replică din înregistrarea The Byrds.

‘Make You Feel My Love’

Mulți artiști au preluat primele cântece ale lui Dylan, dar una dintre cele mai preluate piese ale sale este "Make You Feel My Love" din 1997. De la lansarea sa, peste 450 de artiști au realizat propria versiune a cântecului.

Artiști precum Billy Joel, Michael Bolton și Garth Brooks au lansat cover-uri, dar cea mai cunoscută versiune este cea pe care Adele a lansat-o în 2008.

"Am auzit acel cântec și am citit versurile și sunt cele mai frumoase versuri pe care le-am citit, auzit sau cântat vreodată", a spus ea, potrivit Rolling Stone. "Și ele au cam rezumat tot ceea ce încerc să scriu în cântecele mele despre cum mă simt. Este un cântec atât de frumos".

‘I Shall Be Released’

La mijlocul anilor 1960, Dylan a început să lucreze cu grupul canadian The Band. Aceștia au lucrat ca formație de acompaniament pentru mai mulți ani. În 1968, The Band a lansat o versiune a cântecului lui Dylan "I Shall Be Released" pe albumul lor de debut Music From the Big Pink.

În 1976, Dylan s-a alăturat trupei The Band pe scenă, alături de mulți alți muzicieni, pentru a interpreta "I Shall Be Released" la concertul lor de adio, The Last Waltz.

Articole similare

Anna Indiana, prima cântăreață generată în totalitate de AI

Anna Indiana este prima cântăreață generată de...


Top citite
Captura Youtube

Azi e ziua lui Rick Savage! Basistul trupei Def Leppard a împlinit astăzi 63 de ani

Azi este ziua lui Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath a împlinit 75 de ani

Azi este ziua lui Ozzy Osbourne! Solistul trupei Black Sabbath a împlinit 75 de ani


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Anna Indiana, prima cântăreață generată în totalitate de AI

Anna Indiana este prima cântăreață generată de...