„A fost cea mai ingenioasă evadare în cei 30 de ani ai închisorii”: Bărbații care au evadat din Alcatraz cu ajutorul unei linguri
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
La 12 iunie 1962, trei bărbați au evadat din Alcatraz și nu au mai fost văzuți niciodată. Soarta finală a lui Frank Morris și a fraților Anglin rămâne un mister, însă ingeniozitatea și determinarea evadării lor – din ceea ce era considerată cea mai sigură închisoare din SUA – continuă să captiveze imaginația. Doi ani mai târziu, BBC s-a întors la locul crimei.

În mai 1964, Michael Charlton de la BBC Panorama a făcut „cea mai temută călătorie din lumea criminală” traversând apele agitate ale golfului San Francisco pentru a vedea infama insulă Alcatraz. Supranumită „Stânca”, penitenciarul federal a găzduit unii dintre cei mai periculoși criminali din SUA. Era considerată o fortăreață de neimpregnat. Dar în primele ore ale zilei de 12 iunie 1962, trei bărbați au realizat ceea ce se credea imposibil: au evadat, scrie BBC.

Alcatraz a fost inițial un fort de apărare navală pentru a proteja intrarea în golf. În timpul Războiului Civil American, din cauza izolării insulei, a stâncilor abrupte și a curenților rapizi și reci care o înconjurau, prizonierii confederați capturați erau ținuți acolo. La începutul secolului 20, a fost reconstruită ca închisoare militară. În anii 1930, pe măsură ce SUA încercau să facă față crimei organizate înfloritoare din timpul Prohibiției, Departamentul de Justiție a preluat-o. Curând, cei mai înspăimântători deținuți din sistemul penitenciar federal au început să sosească. Printre cei mai faimoși deținuți au fost gangsterii notorii Al Capone, Mickey Cohen și George „Machine Gun” Kelly, precum și criminalul condamnat Robert Stroud, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de „Birdman of Alcatraz”. „Bărbați prea vicleni și problematici pentru a fi ținuți într-o închisoare obișnuită”, a spus Charlton de la BBC.

O Evadare Elaborată

Cu Morris în frunte, cei patru prizonieri au început să conceapă un plan elaborat și îndrăzneț de evadare. Pe parcursul mai multor luni, bărbații au cioplit betonul deteriorat de sare din jurul ventilatorului de sub chiuvetele lor. Folosind linguri de metal furate din sala de mese, un burghiu făcut dintr-un motor de aspirator și lame de ferăstrău aruncate, au săpat până la un coridor de utilități nepăzit. Pentru a masca zgomotul burghiului, Morris cânta la acordeon în timpul orei zilnice alocate pentru muzică. După ce au creat o gaură suficient de mare pentru a se târî prin coridor, au urcat la nivelul superior gol al blocului de celule și au amenajat un atelier secret. Pentru a ascunde găurile din pereții celulei, au creat grătare false din papier-mâché din reviste de la biblioteca închisorii.

Noaptea Evadării

În cele din urmă, în noaptea de 11 iunie 1962, au fost gata să pună în aplicare planul lor ingenios. Lăsând capetele manechin în paturile lor pentru a păcăli gardienii, Morris și frații Anglin au ieșit prin găurile din pereții celulelor. Evadarea lui West a fost împiedicată când nu a reușit să iasă din celula sa la timp, așa că ceilalți au plecat fără el. Au urcat pe acoperișul blocului de celule, au alergat peste el – purtând barca improvizată – au coborât pe o conductă de scurgere exterioară, au traversat curtea închisorii, au escaladat două garduri de sârmă ghimpată de 12 picioare și au coborât un versant abrupt până la malul nord-estic al insulei. La marginea apei, și-au umflat barca și au dispărut în noapte. Alarma nu a fost dată până în dimineața următoare, când capetele manechin au fost descoperite.

Deși prizonierii au evadat din închisoare, autoritățile au concluzionat că trebuie să fi pierit în apele trădătoare încercând să părăsească insula. Acesta era cu siguranță punctul de vedere al directorului închisorii, Richard Willard, când BBC l-a intervievat în 1964. "Da, ne lipsesc câțiva, dar nu se laudă cu asta. Cu alte cuvinte, presupunem că toți cei care ne lipsesc, s-au înecat în timpul procedurii. Nu știm să fie cineva astăzi pe străzi care să se laude că a evadat din Alcatraz," a spus el. "De ce sunt atât de sigur? Auzi vântul, nu-i așa? Și vezi apa? Crezi că ai putea reuși?"

Alcatraz a fost închis în 1963, la un an după evadarea bărbaților. Parțial, aceasta s-a datorat structurii sale deteriorate și costurilor mari de operare, dar și regimul sever al închisorii a fost mult timp subiect de controverse. 

În ciuda faptului că nu au fost găsite cadavre în golf, în 1979, cei trei evadați au fost declarați morți din punct de vedere legal. FBI și-a închis cazul și a predat responsabilitatea Serviciului de Marșali ai SUA. Cu toate acestea, speculațiile despre soarta lor nu au dispărut niciodată.

Un Mister Nesoluționat

În 2018, poliția din San Francisco a dezvăluit că primise o scrisoare misterioasă cu cinci ani mai devreme, de la cineva care pretindea că este John Anglin. Scrisoarea spunea: "Am evadat din Alcatraz în iunie 1962. Da, am reușit cu toții în acea noapte, dar cu greu!" Autorul scrisorii susținea că bărbații au trăit în secret, cu Frank Morris murind în octombrie 2005 și Clarence Anglin în 2008. Autorul scrisorii spunea că acum vrea să negocieze predarea sa în schimbul tratamentului pentru cancer. FBI a evaluat scrisoarea, dar nu a reușit să verifice dacă era autentică sau nu.

Cazul rămâne deschis pentru Serviciul de Marșali ai SUA. Chiar și în 2022, au lansat fotografii actualizate ale cum ar putea arăta acum cei trei prizonieri dispăruți din Alcatraz, apelând la orice informație despre ei, în speranța că, în cele din urmă, ar putea pune capăt acestui mister.

Pentru mai multe povești și scenarii radio inedite, abonați-vă la newsletter-ul In History, în timp ce The Essential List oferă o selecție de articole și perspective de două ori pe săptămână.

Articole similare

Top citite
Foto: Pexels

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris

Foto: Pexels

Fanii Sabrinei Carpenter denunță costurile exorbitante ale biletelor pentru turneul arenelor

Captura Instagram

Victor Cornea, gest superb față de fetițele Andreei Bălan

Foto: Pexels

Interpol reflectează asupra scenei iconice din "Friends" în timp ce începe turneul aniversar de 20 de ani

Captura Youtube

Janet Jackson și-a amintit cum și unde a scris piesa "Scream" alături de Michael Jackson

Captura Youtube

Smiley a lansat melodia "Cum te văd eu"


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...

pixel