A murit Robert Towne, scenaristul premiat cu Oscar
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Robert Towne, scenaristul premiat cu Oscar pentru "Chinatown", a murit la vârsta de 89 de ani. Într-o carieră lungă și plină de realizări, Towne a scris și scenariile pentru filmele "The Last Detail" și "Shampoo" regizate de Hal Ashby, și a colaborat cu Tom Cruise la "Days of Thunder", "The Firm" și primele două filme "Mission: Impossible".

Considerat unul dintre cei mai mari scenariști din toate timpurile, Towne a murit luni la locuința sa din Los Angeles, a declarat publicista Carrie McClure într-un comunicat pentru Variety, scrie The Independent.

Născut Robert Bertram Schwartz în Los Angeles, pe 23 noiembrie 1934, și crescut în orașul portuar San Pedro, Towne și-a început cariera cinematografică în anii 1960, lucrând ca actor și scenarist pentru renumitul regizor de filme B, Roger Corman. Scenariul său pentru westernul din 1967, "A Time For Killing", l-a adus în atenția lui Warren Beatty, care l-a angajat să rescrie scenariul pentru "Bonnie and Clyde".

Towne a contribuit, de asemenea, la scenariul necreditat al filmului "The Godfather" din 1972, deși regizorul Francis Ford Coppola l-a menționat în discursul său de acceptare a Oscarului, spunând: „Dând credit acolo unde este meritat, aș dori să-i mulțumesc lui Bob Towne care a scris scena foarte frumoasă dintre Marlon și Al Pacino în grădină; aceea a fost scena lui Bob Towne.”

Începutul anilor 1970 a fost cea mai de succes perioadă a carierei lui Towne. A avut trei succese consecutive cu scenariile sale pentru "The Last Detail" (1973), "Chinatown" (1974) și "Shampoo" (1975). A fost nominalizat la Oscar pentru toate trei, câștigând doar pentru "Chinatown".

„Pentru mine, 'Chinatown' a început când locuiam în Benedict Canyon și un dezvoltator a cumpărat terenuri în apropiere de Deep Canyon și a început o afacere rapace de construcții. Terenul era distrus din cauza lăcomiei,” a declarat Towne pentru Variety cu ocazia aniversării a 50 de ani de la lansarea filmului. A revenit la film cu sequel-ul "The Two Jakes" în 1990 și a confirmat recent că a scris o serie prequel pe care David Fincher o dezvoltă la Netflix.

Towne a trecut la regie cu drama sportivă "Personal Best" în 1982, dar filmul a fost un eșec comercial, forțându-l să vândă următorul scenariu pe care spera să-l regizeze, "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes". Când scenariul a fost produs în 1984, Towne și-a scos numele de pe scenariu și l-a înlocuit cu cel al câinelui său, PH Vazak. Vazak a devenit primul câine nominalizat la un Oscar pentru scenaristică.

Al doilea film regizat de Towne a fost drama romantică "Tequila Sunrise" din 1988, iar un deceniu mai târziu a regizat încă o dramă sportivă, "Without Limits". Ultimul său film ca regizor a fost adaptarea din 2006 a lui John Fante, "Ask The Dust".

În 1990, Towne a scris scenariul pentru drama sportivă "Days of Thunder" și a devenit prieten apropiat cu starul filmului, Tom Cruise. Cei doi au continuat să colaboreze la thriller-ul juridic "The Firm" din 1993 și la primele două filme "Mission: Impossible".

În 2013, Towne a fost producător consultativ pentru sezonul final al serialului "Mad Men".

Towne este supraviețuit de două fiice: Katherine, din căsătoria sa cu Julie Payne, și Chiara, din a doua căsătorie cu Luisa Gaule.

Pe X/Twitter, Towne a fost amintit de starul din "Shampoo", Lee Grant, care a scris: „Sunt zguduită să aud că Robert Towne ne-a părăsit. Viața lui, la fel ca personajele pe care le-a creat, a fost incisivă, iconoclastă și complet originală. Mi-a oferit darul 'Shampoo'. Ne-a oferit tuturor darul cuvintelor și filmelor sale. Nu există altul ca el. Nu va mai exista.”

Articole similare

Actorul Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin, cunoscut pentru rolul său...


Top citite
Sursa: Freepik

Actorul Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

FOTO: Pexels

Hardwell a părăsit nervos scena de la Saga. Acuză că nu a fost plătit și nu i-a fost pus la dispoziție echipament de calitate

Sursa: captură Youtube Kendrick Lamar

Confruntarea dintre Kendrick Lamar și Drake atinge un nou nivel

Foto: Captură Youtube Romanian Angel Appeal

George și Olivia Harrison: Inimile din spatele Romanian Angel Appeal - Fundația care a transformat orfelinatele din anii 90

Sursa: Freepik

Concertele de weekend de la RADIODCNEWS

Graceland anunță săptămâna virtuală Elvis 2024/Captura Youtube

Graceland anunță săptămâna virtuală Elvis 2024


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele de weekend de la RADIODCNEWS

În drum spre mare, spre munte sau oriunde în altă parte,...

Actorul Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin, cunoscut pentru rolul său...

pixel