A murit Valeria Seciu
Autor: Rodica Mitu
Data actualizării:
Data publicării:
Valeria Seciu, una dintre cele mai mari actriţe de film şi teatru, a murit.

„Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU”, se precizează pe contul de Facebook UNITER.

Actriţa Valeria Seciu s-a născut la Bucureşti, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I.L. Caragiale' din Bucureşti (1964), la clasa lui A. Pop Marţian, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină soţ.

În anul 1964, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti alături de Ion Caramitru, cu rolul Veronicăi Micle din dramatizarea 'Eminescu', în regia lui Sică Alexandrescu. Pe această scenă a jucat în spectacole precum: 'Eminescu' (1964), 'Răzvan şi Vidra' şi 'Apus de soare' (1967), Enigma Otiliei' (1968), 'Idiotul' (1969), 'Cui i-e frică de Virginia Wolf?' (1970), 'Pisica în noaptea Anului Nou' şi 'Jocul de-a vacanţa' (1971), 'Richard al III-lea' (1976).

Deşi a deţinut peste 20 de roluri în filme, acestea nu i-au pus în valoare resursele de sensibilitate şi profunzime reliefate pe scenă. Din filmografia sa mai amintim: 'Asediul' (1971), 'Un august în flăcări' (1974), 'Regăsire' (1977), 'Clipa' (1979), 'Ion - blestemul pământului, blestemul iubirii' (1979), 'Lumini şi umbre' - serial TV (1979-1982), 'Bună seara, Irina' (1980), 'Dragostea şi revoluţia' (1983), 'Adela' (1984), 'Furtună în Pacific' (1985), conform volumului '1234 cineaşti români' (Ed. Ştiinţifică, 1996).

În anul 2010 a apărut în filmul 'Aurora', semnat de Cristi Puiu, şi a jucat la Teatrul Mic rolul principal în spectacolul 'Doamna noastră din Pascagoula', după ultima piesă scrisă de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu. Bogata sa activitatea fost încununată de o serie de premii şi distincţii: Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul 'Spirit', în regia Cătălinei Buzoianu (2004); Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul 'Înainte de tăcere'; Premiul UNITER (2006) pentru rolul principal din piesa 'Cum gândeşte Amy', în regia Cătălinei Buzoianu; Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER (2007); distincţia pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru Gloucester din 'Lear', regizat de Andrei Şerban, la Gala Premiilor UNITER (2009).

Articole similare

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, există unele lucruri pe care...

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, ortodocșii practică o serie de...

Cher dezvăluie de ce se întâlnește cu bărbați mai tineri

Cher a explicat motivul pentru care se întâlnește cu...


Top citite
Sursa: Freepik

Programul special de Paște al mall-urilor și magazinelor din București

Sursa: Freepik

Dincolo de Club 27: Cum mor cântăreții, în funcție de genul muzical

Captura Facebook

Britney Spears susține că paramedicii au venit „ilegal” după incidentul de la Chateau Marmont

Selena Gomez s-a simțit „puternică” după ce a dezactivat comentariile de pe Instagram

Selena Gomez s-a simțit „puternică” după ce a dezactivat comentariile de pe Instagram

Sursa: Freepik

Eurovision 2024: Finala grandioasă de la Malmö. Totul despre concurs

Sursa: Freepik

Piesa zilei: Shout 2000 | Disturbed


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, există unele lucruri pe care...

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere

În noaptea de Înviere, ortodocșii practică o serie de...

pixel