Acţiunea Seatbelt: Zeci de mii de controale şi amenzi pe şosea în câteva zile
Autor: , Florin Ravdan | Dată: 17 Martie 2023, 11:30
Poliţia Română a desfăşurat zeci de mii de controale în doar o săptămână şi a acordat alte zeci de mii de amenzi. 

În conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în perioada 6 – 12 martie a.c., a fost organizată acțiunea „SEATBELT”, pentru verificarea folosirii centurilor sau a dispozitivelor de siguranţă omologate.

În acest context, Direcția Rutieră a  desfășurat activități specifice conform obiectivelor stabilite la nivel european, urmărind, totodată, și respectarea normelor rutiere privind utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, precum și a celor privind utilizarea căștilor de protecție omologate.

Astfel, în cadrul acțiunii, au fost controlate 61.179 de autovehicule și au fost aplicate peste 18.000 de sancțiuni contravenționale pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate.

Dintre cele 18.254 de sancțiuni contravenționale pentru nefolosirea centurilor sau dispozitivelor de siguranță omologate, polițiștii au aplicat 17.075 de sancțiuni conducătorilor de autovehicule, 762 de sancțiuni au fost aplicate pasagerilor care ocupau locul din față, 262 de sancțiuni au fost aplicate pentru neutilizarea dispozitivelor de fixare în scaune pentru minori și 155 de sancțiuni au fost aplicate pasagerilor care ocupau locurile din spate.

De asemenea, au mai fost aplicate 2.247 de sancțiuni conducătorilor de autovehicule care utilizau telefonul mobil fără dispozitiv tip „mâini libere”, 49 de sancțiuni conducătorilor de autovehicule care utilizau telefonul mobil fără dispozitiv tip „mâini libere” concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, 45 de sancțiuni contravenționale conducătorilor de motociclete/mopede și 11 sancțiuni persoanelor transportate pe acestea.

Totodată, au fost identificate 6 cazuri în care au fost depistate droguri și au fost constatate 40 de infracțiuni de altă natură.

Exemple:

La data de 9 martie a.c., un bărbat a fost depistat în județul Neamț, conducând o autoutilitară, în timp ce vorbea la telefonul mobil, fără a folosi dispozitivul „mâini libere” și fără a purta centura de siguranță.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional și i-au fost aplicate 6 puncte de penalizare.

La data de 9 martie a.c., un șofer a fost depistat în județul Neamț, conducând un autoturism în timp ce se afla sub influența alcoolului și fără a purta centura de siguranță.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul autoturismului a fost sancționat contravențional, fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, pentru 90 de zile și aplicate 2 puncte de penalizare.

La data de 8 martie a.c., un bărbat a fost depistat în județul Prahova, conducând un autoturism, fără a purta centura de siguranță.

În urma controlului efectuat de către polițiștii rutieri și a testării cu aparatul DrugTest, s-a constatat faptul că acesta se afla sub influența substanțelor psihoactive ,,cannabis” și ,,metamfetamină”.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar privind săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

Articole similare

Top citite
Foto: Pexels.com

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Madonna a ȘOCAT la Vanity Fair Icons! A refăcut Cina cea de Taină / Foto Luigi & Iango

Madonna a ȘOCAT la Vanity Fair Icons! A refăcut Cina cea de Taină

Foto: Freepik

1.000 de euro din partea statului. Cine sunt tinerii care pot primi suma

Plouă cu bărbați... Miley Cyrus ȘOCHEAZĂ din nou

Plouă cu bărbați... Miley Cyrus ȘOCHEAZĂ din nou

Este efectul restricțiilor impuse de SUA

Huawei înlocuiește mii de piese din SUA cu versiuni chinezești


Cele mai noi articole

Interpretarea viselor. Cele mai comune

Cu siguranță nu există om care să nu fi avut cel puțin...

Plouă cu bărbați... Miley Cyrus ȘOCHEAZĂ din nou

"River" este cel de-al doilea single extras de pe cel...

Încă două ţări restricţionează accesul la TikTok

Val de restricţii asupra aplicaţiei TikTok.