Activisti pentru climă vopsesc două avioane după ce nu reușesc să localizeze avionul lui Taylor Swift
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
La doar o zi după ce au vizat situl UNESCO Stonehenge, doi activiști ai grupului britanic de mediu Just Stop Oil au pătruns în această dimineață într-un aerodrom VIP privat de la aeroportul Stansted. Grupul i-a identificat pe activiști ca fiind Jennifer Kowalski, 28 de ani, și Cole Macdonald, 22 de ani.

Cei doi au încercat să vizeze avionul cântăreței Taylor Swift, care este programată să susțină concerte la Wembley Stadium vineri, sâmbătă și duminică, în cadrul turneului său mondial Eras Tour, scrie euronews.com.

Incapabili să găsească avionul, aceștia au vopsit în schimb două alte avioane folosind extinctoare umplute cu vopsea portocalie.

Declarațiile activiștilor

Cole Macdonald a declarat: „Trăim în două lumi: una în care miliardarii trăiesc în lux, capabili să zboare cu avioane private, și alta, unde condiții de trai insuportabile sunt impuse asupra a milioane de oameni. Între timp, acest sistem care permite acumularea unei bogății extreme de către câțiva, în detrimentul tuturor celorlalți, distruge condițiile necesare pentru a susține viața umană într-o ‘vară crudă’ care se accelerează rapid.”

„Miliardarii nu sunt de neatins, prăbușirea climatică va afecta fiecare dintre noi,” a concluzionat Macdonald.

Incidentul de la Stonehenge

Ieri, grupul Just Stop Oil a confirmat că doi dintre activiștii săi, identificați ca Niamh Lynch, 21 de ani, și Rajan Naidu, 73 de ani, au „decorat” Stonehenge cu vopsea portocalie din pudră cu o zi înainte de solstițiul de vară. Ei au făcut acest gest pentru a cere guvernului britanic să se angajeze legal să elimine treptat combustibilii fosili până în 2030.

Filmările au fost postate pe rețelele sociale, grupul afirmând că au folosit „făină de porumb portocalie” care „se va spăla curând cu ploaia”.

Reacțiile oficiale

English Heritage a declarat că incidentul este „extrem de supărător” și a instruit curatorii să investigheze amploarea pagubelor. 

Prim-ministrul Rishi Sunak a condamnat atacul drept „un act rușinos de vandalism asupra unuia dintre cele mai vechi și importante monumente ale Marii Britanii și ale lumii”, în timp ce liderul laburist Sir Keir Starmer a spus că „pagubele aduse Stonehenge sunt revoltătoare.”

„Just Stop Oil sunt patetici,” a continuat Starmer. „Cei responsabili trebuie să se confrunte cu toată forța legii.”

Avertismentul Just Stop Oil

Just Stop Oil a avertizat despre „rezistența” din această vară dacă guvernul nu ia „măsuri semnificative.” 

„În timp ce guvernele permit corporațiilor petroliere să distrugă comunitățile noastre, acțiunile individuale înseamnă foarte puțin,” a spus grupul. „De aceea Just Stop Oil cere ca următorul guvern să semneze un tratat obligatoriu legal pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili până în 2030.”

„Eșecul de a apăra oamenii pe care îi reprezintă va însemna că susținătorii Just Stop Oil, împreună cu cetățeni din Austria, Canada, Norvegia, Olanda și Elveția, se vor alătura rezistenței din această vară, dacă propriile lor guverne nu iau măsuri semnificative.”

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel