Boris Johnson, posibil candidat pentru cea mai înaltă funcție la NATO. Surse Telegraph
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Actualul premier britanic Boris Johnson ar putea deveni noul secretar general al NATO, iar în această direcție este susținut de unii reprezentanți ucraineni, precum și de conservatorii britanici, potrivit presei britanice.

Susținătorii lui Boris Johnson vor ca acesta să pledeze pentru apărarea Ucrainei în calitate de șef al NATO, așa că în apelurile pentru ca acesta să candideze anul viitor, când va pleca actualul Secretar General al Alianței Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit în mod excepțional cu un an,  relatează TheTelegraph.

Deputatul conservator și membrul comitetului select al apărării Richard Drax a declarat pentru Telegraph că „Orice britanic ar fi o alegere excelentă. Dacă într-adevăr asta vrea să facă Boris Johnson, bineînțeles că aș sprijini asta”, a explicat parlamentarul.

În Marea Britanie, câțiva miniștri l-au lăudat pe Johnson ca un luptător pentru libertate și i-au citat punctele forte ca „înțelegerea sa asupra politicii europene, relația sa cu aliații de pe continent și apărarea suveranității Ucrainei îl recomandă ca un om de stat care poate conduce Alianța și continentul european prin această perioadă provocatoare, de conflict și schimbare”.

Fostul secretar pentru Brexit, David Jones , a declarat că este o „idee genială” ca Johnson să devină secretar general al NATO.

„Boris a condus de fapt răspunsul occidental împotriva lui Putin. Boris a fost cel care a mers în Suedia și Finlanda și i-a invitat pe liderii ambelor țări să solicite aderarea la NATO”, a spus Jones, adăugând că un refugiat ucrainean i-a spus că Johnson „a făcut mai mult decât orice lider occidental pentru susține Ucraina”.

În favoarea acestei opțiuni se declară și unii oficiali ucraineni, care apreciază implicarea premierului britanic în răspunsul împotriva Rusiei.

„Conducerea lui Boris Johnson în timpul acestui război a asigurat Ucrainei provizii militare, economice și umanitare vitale. Regatul Unit a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai noștri și a impus sancțiuni semnificative Rusiei. El ar fi persoana potrivită care să preia de la Jens Stoltenberg pentru că înțelege provocările cu care se confruntă NATO și Occidentul. El va sprijini întotdeauna Ucraina în lupta noastră împotriva lui Hitler a secolului 21 și va sprijini membrii NATO și obiectivele NATO cu același nivel de sprijin copleșitor”, a spus Goncharenko.

În ciuda acestui sprijin exprimat din mai multe părți, scepticii ajung totuși la concluzia că Johnson cu greu ar putea deveni șeful NATO. Aceștia văd Franța ca principalul obstacol și cred că ea s-ar putea opune alegerii lui ca SG NATO.

Marea Britanie a furnizat trei secretari generali în istoria Alianței – Lord Ismay (1952-1957), Lord Carington (1984-1988) și George Robertson (1999-2003).

Pe lângă rivalitatea veche de secole dintre cele două țări vecine, relațiile s-au înrăutățit în timpul negocierilor pentru Brexit, iar presa franceză a relatat că, într-o conversație privată. președintele francez Emmanuel Macron l-a numit pe Johnson clovn. 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra

Captura Facebook

Astăzi este ziua Barbrei Streisand! Cântăreața a împlinit 82 de ani

Captura Facebook

Eminem a "sărbătorit" 16 ani de când a renunțat la substanțe interzise și alcool


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Președintele Biden tocmai a semnat un proiect de lege...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel