Află cum scapi de frica de dentist
Autor: , Cristian Cîșleanu | Dată: 12 sep 2023, 14:54
Fobia dentară este răspândită și afectează o mare parte din populație. Cu toate că este esențială îngrijirea stomatologică pentru menținerea sănătății orale, multe persoane se străduiesc să evite cu fermitate vizita la dentist din cauza anxietății și fricii intense pe care le resimt în legătură cu această experiență.

Dentofobia este definită ca o frică extremă și irațională de dentist, care este disproporționată în raport cu situația reală.

Persoanele cu dentofobie pot experimenta o anxietate extremă sau chiar panică atunci când se gândesc să meargă la dentist sau când trebuie să facă o programare. Acest tip de fobie poate avea o gamă largă de cauze, inclusiv experiențe negative anterioare la dentist, povești de groază auzite de la alții, antecedente familiale sau, pur și simplu. frica de necunoscut.

Pe lângă dentofobie, există și o categorie de oameni care suferă de frică dentară, care este mai puțin intensă decât dentofobia, dar totuși poate afecta semnificativ calitatea vieții și sănătatea orală. Persoanele cu frică dentară pot fi anxioase în legătură cu procedurile stomatologice, cum ar fi durerea, disconfortul, sau utilizarea anestezicelor.

Această anxietate îi poate împiedica să caute îngrijire stomatologică regulată sau îi poate determina să amâne tratamentele necesare.

Cât de răspândite sunt dentofobia și frica dentară?

Statisticile arată că aproximativ 36% din populație suferă de anxietate dentară sau frică dentară moderată, în timp ce încă 12% se confruntă cu frica dentară extremă sau dentofobia. Studiile au relevat că aceste probleme afectează în mod egal bărbații și femeile: aproximativ 3% dintre bărbați și 5% dintre femei care au dentofobie.

Dentofobia poate avea o varietate de cauze, și ele pot varia de la persoană la persoană. Printre motivele comune se numără:

Teama de durere: Procedurile stomatologice implică uneori disconfort sau durere ușoară, iar persoanele sensibile la durere se pot teme de aceste senzații.

Anxietate legată de control: Frica de a nu avea control asupra situației poate fi un factor determinant al dentofobiei.

Experiențe negative anterioare: Oamenii care au avut experiențe neplăcute sau traumatizante la dentist, în trecut, pot dezvolta o frică profundă.

Teama de echipamentul medical: Sunetele, mirosurile și aspectul instrumentelor stomatologice pot declanșa anxietate, în unele cazuri.

Frica de sânge sau ace: Persoanele pot avea frică de sânge sau de ace, care sunt adesea prezente în cabinetul stomatologic.

Cum combatem dentofobia

Este important să înțelegem că dentofobia nu este o fobie de neglijat, deoarece poate avea consecințe grave asupra sănătății orale și generale. Cu toate acestea, există modalități eficiente de a combate această frică, arată adevărul.

Terapia prin expunere: Această formă de terapie implică expunerea graduală la situații și stimuli care declanșează anxietatea legată de dentist, sub supravegherea unui profesionist în sănătate mintală. Prin această terapie, persoana învață să gestioneze și să reducă treptat frica.

Medicația anti-anxietate: Unele persoane pot beneficia de medicamente prescrise pentru a reduce anxietatea în timpul vizitei la dentist. Este important să discutați cu medicul despre aceste opțiuni.

Tehnici de relaxare: Exercițiile de relaxare, precum respirația profundă sau meditația, pot ajuta la calmarea anxietății înainte și în timpul vizitei la dentist.

Comunicarea cu dentistul: O discuție deschisă cu medicul dentist poate ajuta la identificarea și gestionarea fricilor specifice ale fiecărei persoane. Un dentist înțelegător va lucra cu pacientul pentru a face experiența mai puțin înfricoșătoare.

Vizite regulate la dentist: Menținerea unei rutine regulate de vizite la dentist poate ajuta la prevenirea problemelor dentare majore și poate reduce anxietatea, deoarece cunoașterea stării actuale a sănătății orale poate elimina incertitudinea.

Articole similare

Top 10 destinații pentru o vacanță de toamnă în România

Află unde poți să mergi într-o vacanță superbă toamna...


Top citite
Foto ilustrativ: Pexels.com

Principalul suspect în cazul asasinării lui Tupac Shakur, arestat după 27 de ani de la moartea rapperului

Foto: Facebook Nicusor Dan

Străzi Deschise – București, 30 septembrie - 1 octombrie. Programul activităţilor

Omega 3

Care este cel mai bogat aliment în Omega 3

Sursă foto: Pexels

Cum trăiește o tânără de 21 de ani din Italia într-un castel vechi de 900 de ani. Palatul Sannazzaro are 45 de camere / video

Tragedie în Brazilia. Peste 100 de delfini au fost găsiţi morţi

Foto: Pexels.com

Şase persoane au murit într-un incendiu produs într-un club din Spania


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Obiecte vechi de 5.000 de ani, descoperite în Egipt

Descoperire importantă făcută în Egipt.

Și roboții pot deveni enervanți, la fel ca unii oameni

Un experiment de realitate virtuală arată că roboții...