Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar aprovizionarea cu petrol prin conductele ce vin din Rusia ar putea să nu cadă sub embargo.
Acest lucru se precizează în cel mai recent proiect de declarație a UE privind sancțiunile, care a fost văzut de Reuters.
Potrivit publicației, liderii UE ar trebui să fie de acord la summit că următorul pachet de sancțiuni ar trebui să includă un embargo asupra importurilor de petrol rusești, dar să excludă furnizarea de țiței prin conductă.
„Consiliul European este de acord că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei se va aplica țițeiului, precum și produselor petroliere furnizate din Rusia statelor membre UE, cu excepția temporară a petrolului furnizat prin conductă”, se arată în proiectul de declarație.
Liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra tuturor detaliilor embargoului. Prin urmare, vor lăsa pentru mai târziu aprobarea finală a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei.
Principala frână în calea adoptării integrale a listei pachetului 6 de sancțiuni o constituie poziția Ungariei, care susține că măsura i-ar afecta puternic economia.
”S-a obținut o variantă de compromis, pentru a mulțumi și Ungaria. Deocamdată nu știm dacă va accepta sau nu acest pachet”, arată profesorul Radu Carp.
Trebuie spus că, din totalul de peste 2 milioane de barili/zi importați de Europa, mai mult de jumătate din cantitate este transportată pe mare, ajungând în porturile din Olanda, Italia, Polonia, Belgia sau România.
Oficialii europeni confirmă și ei acest lucru și spun că orice plan de compromis înseamnă că ”un număr mic de state membre vor suporta greul impactului sancțiunilor energetice”, arată Politico.
”Erorile din trecut față de Ungaria duc la un impas și mai grav”
Politologul Cristian Pîrvulescu remarcă faptul că Ungaria forțează mâna Comisiei Europene și negociază dur pachetul de sancțiuni pentru a obține concesii în privința condiționalităților impuse de UE lui Orban în privința statului de drept.
”Deci, Ungaria este într-o situație complicată. Probabil va fi, în final, presată să accepte acele sancțiuni. Acel compromis, de a fi embargo doar asupra transporturilor maritime, și nu asupra rețelelor terestre, nu este un adevărat embargo. Ar fi doar un compromis (...) Deci este o fisură importantă(...)
În orice caz, va fi o negociere dificilă și asta ne arată că acele erori, pe care europenii le-au făcut în relația cu Ungaria, pentru că nu au aplicat la momentul oportun sancțiunile în ceea ce privește statul de drept, duc la un impas și mai grav”, remarcă analistul politic.
Atitudinea Ungariei riscă să distrugă unitatea occidentală în raport cu agresiune rusă.
”Sunt state mult mai condiționate de importul de hidrocarburi din Federația Rusă, cum e Slovacia, care nu a avut o poziție politică atât de delimitativă, precum Ungaria, deci se poate. (...) Întrebarea noastră, de această parte a frontierei, este <>. Situația, după părerea mea, este foarte delicată”, subliniază și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...
Cântăreţul Stromae a fost...
Bitcoin a stabilit un nou...