Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu
„Pentru persoane precum mine, este o chestiune de viață sau de moarte,” a declarat regizoarea apreciată, pe fondul prognozelor sondajelor care indică faptul că partidul de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, Rally-ul Național (RN), ar putea obține cel mai mare număr de locuri în parlamentul francez pe 7 iulie și încearcă să obțină o majoritate absolută pentru a forma guvernul, scrie The Guardian.
Diop a câștigat premii importante la festivalul de film de la Veneția pentru abordarea sa tulburătoare asupra unui proces judiciar în filmul „Saint Omer” și, în 2022, a devenit prima femeie de culoare regizoare aleasă să reprezinte Franța la nominalizările pentru Oscarul pentru film străin. Este considerată una dintre cele mai importante realizatoare de documentare și regizoare de filme din Franța.
Într-un interviu acordat ziarului francez Libération, Diop a vorbit despre sentimentul de frică și furie care o împiedică să doarmă de când Emmanuel Macron a convocat alegerile parlamentare anticipate, după ce centrul său politic a fost învins de extrema dreapta în alegerile europene de la începutul acestei luni.
Ea a afirmat că dezbaterea politică largă nu abordează o problemă esențială: „rasismul rampant” din Franța.
„Este un elefant în cameră pe care nimeni nu pare să-l vadă,” a spus Diop. „Problema rasismului nu este clar pusă. Aud diferite analize ale motivației votului pentru Frontul Național [acum redenumit Rally-ul Național], sunt multe lucruri de spus, pe care le pot împărtăși, despre complexitatea acestui vot. Dar care este numitorul comun al tuturor acestor persoane? Este rasismul, este o viziune asupra lumii, o dorință de a reveni la o anumită idee despre Franța, un trecut fantasmagoric în care aș fi percepută ca străină, ca dușman.”
Diop a crescut într-un cartier din suburbiile Parisului și primele ei filme au documentat nuanțele vieții rezidenților din periferiile capitalei.
Aceasta a fondat recent un colectiv numit „Noi votăm”, subliniind urgența mobilizării alegătorilor care anterior s-au abținut de la vot.
Ea a menționat că a abordat rasismul în filmele sale și l-a experimentat în viața de zi cu zi. „Când ești o femeie de culoare în Franța, întreaga ta viață este modelată de cum să reacționezi la microagresiunile rasiste pe care probabil le vei întâmpina în fiecare mediu: în interacțiuni intime, sociale și profesionale. Nu există un spațiu unde nu ești obligat să găsești strategii pentru a rezista la încadrarea în care oamenii vor să te pună.”
Diop a adăugat că rasismul în Franța nu este discutat adecvat în campania electorală deoarece este atât de omniprezent în societate încât trece neobservat. Ea a spus că există o „invizibilitate” a ceea ce a numit „caracterul profund rasist” al Rally-ului Național și „efectele asupra persoanelor care ar fi victime.”
Karim Rissouli, care găzduiește una dintre cele mai importante emisiuni politice de talk-show din Franța, a publicat o scrisoare rasistă pe care a primit-o acasă în această săptămână.
Marine Tondelier, liderul partidului Verde, care face parte din alianța stângii, Frontul Popular Nou, a scris pe platforma X că de când au fost convocate alegerile anticipate, rasismul este exprimat mai liber în Franța. „Impunitatea pare să prevaleze ca și cum extrema dreapta ar fi deja la putere,” a spus ea.
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...
A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...
Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Regele Frederik și Regina Mary...