AN-225 ”MRIYA”. Ce-a mai rămas din ”VISUL” bombardat de ruși. ”Lumea rusă a fost aici. Restaurarea este imposibilă”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Legendarul avion An-225 ”Mriya” a fost distrus în bombardamentele ruse din primele zile ale invaziei.

Printre țintele armatei ruse, alături de sistemele de apărare antiaeriană, s-a aflat și cel mai mare avion din lume, AN-225 ”MRIYA”, unica aeronavă de acest tip care este operațională.

Pe 27 februarie, autoritățile ucrainene au anunțat că rușii au lovit aeroportul Antonov din Hostomel, de lângă Kiev, unde se afla  și avionul.

La momentul invaziei, AN-225 Mriya era în reparații pe aeroportul Hostomel, așa că nu a avut timp să părăsească Ucraina.

Repararea aeronavei este estimată să dureze peste 5 ani, iar costurile totale s-ar putea ridica la peste 3 miliarde de dolari.

Ucraineni au anunțat că vor imputa Federației Ruse costurile cu reparația, întrucât distrugerile sectorului de transport aerian al Ucrainei ar fi fost făcute cu intenție.

”Ucraina va depune toate eforturile pentru a se asigura că statul agresor plătește pentru aceste lucrări”, a spus Yuriy Husyev, director general al Ukroboronprom.

Comandantul aeronavei: ”Este pur și simplu îngrozitor"

Nava amiral a aviației ucrainene, AN-225 ”Mriya” era folosit la potențial maxim, autoritățile declarând, cu un an în urmă, că un singur avion AN-225 Mriya nu face față cererilor.

Ucrainenii ar fi vrut să mai construiască și Mriya-2, al cărui fuzelaj ese construit de 35 de ani, dar îi lipsesc motoarele și sistemele de avionică.

Râmâne de văzut ce mai poate fi folosit pentru a contrui un nou avion.

Comandantul aeronavei AN-225, Dmitri Antonov, a fost printre primii care au ajuns pe aerodromul Hostomel după eliberarea sa.

Acesta s-a declarat consternat de ceea ce a văzut: "Lumea rusă a fost aici. Nu este nevoie să explicăm nimic altceva. Este pur și simplu îngrozitor".

Comandantul spune că, la o primă evaluare, a putut să-și dea seama că unele piese mai pot fi reutilizate pentru a construi o nouă aeronavă.

Potrivit acestuia, unele motoare, porțiuni din aripi și de șasiu au supraviețuit, dar o comisie de experți va evalua dacă acestea pot fi utilizate. Avionul a suferit pagube serioase și are numeroase găuri de la loviturile de obuze. O parte din avion a ars în incendiu, iar aripile și botul aeronavei stau direct pe pământ după numeroasele bombardamente.

AN-225 „Mriya-Visul” a fost creat în anii '80, în fosta Uniune Sovietică, la Biroul de Design din Kiev, numit după cunoscutul proiectant de aeronave, Oleg Antonov. După desființarea URSS, Biroul de Design Antonov a trecut în proprietatea statului ucrainean, în prezent numindu-se Întreprinderea de Stat Antonov.

Avionul AN-225-Mriya deține câteva recorduri mondiale fiind, printre altele, cel mai mare și mai greu avion de transport din lume, având 6 motoare cu reacție și un tren de aterizare cu 52 de roți. 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Tyla debutează fulminant la Met Gala 2024 într-o rochie sculptată din nisip

Ariana Grande / Sursa: flickr.com

Ariana Grande a oferit o reprezentație surpriză la Gala Met 2024

Captura Instagram

Corsetul extrem al lui Kim Kardashian de la Met Gala este pe cât de periculos, pe atât de spectaculos

Captura Instagram

Ținuta lui Kim Kardashian de la MetGala a stârnit controverse

Captura Instagram

Rochia lui Jennifer Lopez de la Met Gala conține 2,5 milioane de mărgele


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Tribute | Tenacious D

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai hotărât încă, Radio...

Amy Winehouse primește postum un premiu BRIT Billion Award

Amy Winehouse a fost distinsă postum cu premiul BRIT...

pixel