Analiști militari: ”Este incredibil ce au făcut ucrainenii cu MiG-urile lor. Nimeni nu a mai putut face așa ceva”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În atacul asupra navei Moskva, ucrainenii au folosit rachete antinavă pe care ei înșiși le-au proiectat, numindu-le Neptun.

Statele Unite ale Americii au trimis până acum Ucrainei ajutor militar în valoare de miliarde de dolari, care include unele dintre cele mai avansate și letale sisteme de arme din lume, scrie NYT, preluat pe fluxul de știri Yahoo.

Ucraina a început să folosească unele dintre aceste arme în mod foarte creativ, provocând mari pierderi rușilor.

De la scufundarea „mândriei” ruse, crucișătorul Moscova, până la atacul asupra bazei aeriene din Crimeea, ucrainenii au folosit foarte inteligent armele americane.

„Metoda MacGyver”

Analiștii militari explică cum ucraineni au pus rachete pe camioane, ceea ce a permis să fie aduse rapid în poligon. Experții în arme sunt deosebit de impresionați de faptul că ucrainenii au reușit să distrugă mai multe ținte rusești folosind dronele lente turcești Bayraktar și avioanele ieftine din plastic pe care le foloseau pentru a arunca grenade.

- Ucrainenii folosesc „metoda MacGyver” – spune Frederick Hodges , fostul comandant american în Europa, făcând aluzie la serialul din anii 80 în care personajul principal folosea soluții simple, improvizate, atunci când se afla într-o situație dificilă.

La șase luni de la începutul invaziei, numărul victimelor crește de ambele părți. 

Ofițerii americani de informații estimează că până acum 80.000 de soldați ruși sunt „în afara jocului” (uciși, răniți, capturați...), iar ucrainenii afirmă că până la 200 dintre ei sunt uciși în fiecare zi. Cu toate acestea, ingeniozitatea ucraineană se confruntă cu doctrina rusă obișnuită de război a avansării lente și a uzurii adversarului.

Neptun și Bayraktar

În atacul asupra navei Moskva, ucrainenii au folosit rachete antinavă pe care le-au proiectat ei înșiși. Rachetele Neptun au fost dezvoltate pe baza fostelor rachete antinavă sovietice, dar îmbunătățite semnificativ în ceea ce privește raza de acțiune și electronica.

Ei au reușit să monteze rachetele pe camion și să le aducă la aproximativ 75 de mile de Odesa. Atacul asupra „Moscovei” a fost dovada că arma funcționează și a reușit să distrugă o navă de război rusească în mijlocul Mării Negre.

Succese similare au fost obținute cu drona turcească Bayraktar. Nu este clar cum radarele rusești nu le-au observat în numeroase atacuri, mai ales că sunt ușor de doborât, deoarece navighează cu viteză mică.

MiG 29, echipat cu rachete americane  

Oficialul Pentagonului american mai spune că este incredibil că ucrainenii au reușit să monteze pe aeronava sovietică MiG-29 rachetele antiradar americane HARM, ceea ce nimeni nu a reușit să facă până acum.

Videoclip al operațiunii de luptă a avionului de luptă MiG-29.

Ei au reușit să adapteze senzorii și alte echipamente în așa fel încât să poată trage rachete de pe avioanele lor. Acest lucru le-a dat posibilitatea de a trage rachete antiaeriene de la o distanță de până la 150 de kilometri.

Abilitățile ucrainene au ieșit în prim-plan în ultimele zile când au început să atace ținte din peninsula anexată Crimeea. Într-un atac violent asupra bazei aeriene, au distrus până la opt avioane militare rusești. Nu după mult timp, luptătorii ucraineni au reușit să lovească ținte mult în spatele liniilor inamice, pe un teritoriu ocupat pe care Rusia îl considera sigur. Un atac puternic a avut loc pe aeroportul militar de lângă Sevastopol, care este cel mai mare oraș din Crimeea și o bază cheie la Marea Neagră a Marinei Ruse.

- Ucrainenii s-au folosit evident de buna cunoastere a teritoriului ocupat - potrivit analistului Dara Massicot.

Improvizaţie

Comandanții militari americani spun că ucrainenii sunt întotdeauna extrem de buni la improvizație. Hodges notează că sunt extrem de capabili la nivel tactic și au fost în timpul conflictului din 2014 și au adaptat armele foarte bine.

Referitor la adaptarea sistemului HARM la MiG-uri, acesta spune că este extrem de dificil de realizat.

”Nu poți monta niciun sistem pe nicio schemă. Acest lucru necesită ajustarea electronicii aeronavei și numeroase alte acțiuni, iar ei au fost singurii care au reușit să o facă”, explică el.

În același timp, Ucraina a decis să se angajeze aproape într-un război de gherilă, în care desfășoară forțe adânc în spatele liniilor inamice și încearcă să distrugă rutele de aprovizionare rusești. În acest sens, ei folosesc diverse tipuri de arme improvizate, a spus un oficial american care a dorit să rămână anonim.

Atacul asupra bazei aeriene militare din Crimeea a fost devastator și a distrus o mare parte din aeronavele, muniția și alte echipamente ale Regimentului 43.

”Activitățile din Crimeea marchează o nouă fază a războiului, pentru că este clar că Ucraina lansează o ofensivă pentru a-i împinge pe ruși dintr-o zonă pe care o credeau sigură” conchide fostul oficial al Pentagonului Mick Mulroy.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
FOTO: Pexels

Trupa rock disidentă din Belarus, condamnată la muncă corecțională

Foto: Pexels

Legende muzicale intră în patrimoniul audio al Americii

Foto: Pexels

Keanu Reeves se alătură universului Sonic în rolul lui Shadow

foto: Freepik

De ce ni se întâmplă să ne rămână o melodie blocată în minte și cum scăpăm de această "problemă"

foto: Freepik

Pot învăța câinii să cânte, cu adevărat?

foto pexels

Grecia: Turismul asigură o treime din PIB şi cele mai multe locuri de muncă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Legende muzicale intră în patrimoniul audio al Americii

Congresul Statelor Unite ale Americii a anunțat un nou...

Muzica rock ne poate vindeca de depresie

Da, chiar dacă pare greu de crezut, muzica rock are...

pixel