Fondatorul Regimentului Azov: Mariupol poate fi eliberat. Cine a mai RĂMAS în oraș și cum pot fi goniți rușii
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Andriy Biletsky, fondatorul și primul comandant al Regimentului Azov, spune că luptătorii rămași să apere Mariupolul încurcă forțele armate ale Rusiei.

”Bătălia pentru Donbas nu începe pentru că rușii nu o pot începe până nu o iau Mariupolul”, spune Andriy Biletsky, într-un interviu pentru publicația ucraineană LB.

Biletsky confirmă că, la momentul interviului, din 22 aprilie, trupele ruse suspendaseră asaltul terestru, dar utilizează artilerie împotriva celor aflați în combinatul Azovstal.

”Acum rușii folosesc în primul rând artilerie, avioane și tancuri la distanțe maxime, care - una câte una - distrug clădirile din fabrică. Adică duc un asemenea război terorist fără a se angaja în luptă directă, în care cu siguranță au suferit pierderi foarte mari. Nu aș spune că a devenit mult mai ușor în ultimele zile”

Situația din Mariupol

Fondatorul Regimentului Azov arată că orașul a fost în mare parte cucerit de forțele ruse, dar că mai există grupuri mici de rezistență, care acționează în diferite părți ale orașului.

”Dar trebuie înțeles că acestea nu sunt zone de apărare, cum ar fi Azovstal, de exemplu, sau ”MMK Ilici”(întreprindere metalurgică din Mariupol) sau portul. Acestea sunt grupuri de asalt izolate, grupuri mici care se mișcă și atacă inamicul în locuri diferite. Ei nu controlează zonele, ci doar atacă”.

De ce este Mariupolul important

”Mariupol a fost inima Donbasului ucrainean”, spune Biletsky, care spune despre orașul-port că reprezintă un simbol pentru ucraineni.

Din punct de vedere militar, rezistența Mariupolului înseamnă, spune Biletsky, blocarea în zonă a 7-8 mii de militari ruși, care nu pot fi dislocați în Donbas. „Ei s-au repezit în această campanie militară (la Mariupol - n.r.) cu 14 mii de oameni, și chiar dacă acum numărul personalului a scăzut la 7-8 mii, acestea sunt forțele care le lipsesc rușilor pentru a începe bătălia din Donbas. Adică, lângă Mariupol rușii au acum cel puțin 10% din totalul personalului forțelor de ocupație ", precizează Biletsky.

Din punct de vedere geostrategic, Mariupolul este vital pentru Autoproclamata Republică din Donbas, care fără fabricile și portul la Marea Azov nu putea funcționa corespunzător din punct de vedere economic. ”Era un lanț industrial întrerupt. Pentru că atât Donețk, cât și Luhansk au lucrat pentru Mariupol în multe privințe”.

Despre civilii din Mariupol

Din cei aproape 600 de mii de locuitori ai Mariupolului au fugit 300-400 de mii de persoane.

”Zeci de mii de oameni au ajuns în lagărele de concentrare rusești sau au fost deportați în Rusia dincolo de Urali. Nimeni nu poate număra, dar cu siguranță sunt peste 100.000 de civili în oraș. Desigur, unii dintre acești oameni au murit. Cred că pot exista zeci de mii de victime civile”.

”Până când serviciile de salvare și-au încetat activitatea, peste 3.000 de civili au fost găsiți morți.

La acea vreme, Mariupol nu era controlat de ruși și se estima că între 5 și 10% din fondul de locuințe a fost distrus. Acum este distrus cu 90%. Putem doar înmulți acest număr și obținem zeci de mii”, declară Biletsky.

 

Cum ar putea fi eliberat orașul

”Mariupol poate fi eliberat dacă lupta pentru Donbas este câștigată. Mariupol este cel care amână bătălia pentru Donbas pentru Ucraina. Rușii ar fi început-o de mai multe ori până acum, forțele s-au adunat, s-au pregătit. Dar problema lui Mariupol nu le permite să înceapă o bătălie decisivă, așa cum le place să spună - deși, personal, cred că va fi una dintre cele decisive, nu cea decisivă - bătălia pentru Donbas”.

”Sunt necesare cel puțin două brigăzi mecanizate ale Forțelor Armate pentru deblocare. Trebuie să aibă arme cel puțin la nivelul vehiculelor blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie, 1-2 tancuri, artilerie”.

Sunt necesari ”aproximativ 9.000 de oameni, dar cheia aici este tehnologia, nu oamenii”, mai spune Biletsky.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Ellen DeGeneres este în pericol! A filmat totul (VIDEO) / FOTO: Facebook

Ellen DeGeneres și Portia de Rossi șochează Hollywood-ul. Decizia radicală de a părăsi America



Cele mai noi articole

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis,...

pixel