Angajat de la centrala nucleară Zaporijjia: „Gărzile ruse sunt violente, Doamne ferește să-i privești greșit...”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Angajatul nu este convins că misiunea AIEA va avea o imagine completă a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară

„Ne simțim ca niște ostatici”, a declarat pentru CNN o angajată al centralei nucleare Zaporijjia.

Femeia, a cărei identitate a rămas anonimă, cu numele de cod Olga, a spus că condițiile de muncă pentru angajații din fabrică sunt „extrem de stresante” și a dezvăluit că gardienii ruși sunt adesea violenți.

"Doamne ferește să te uiți greșit la gardian. Pentru asta poți fi închis la subsol", a spus Olga într-un interviu telefonic de joi.

El mai spune că soldații percheziționează zilnic angajații. „Nu putem purta telefoane, stick-uri USB sau carduri de memorie cu noi”, a adăugat ea.

Olga a vorbit cu reporterii CNN în timp ce se afla acasă, în orașul Enerhodar ocupat de ruși. Ea spune că în timpul vizitei misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a rămas acasă pentru că îi este frică de bombardamente.

Olga nu este convinsă că misiunea AIEA va avea o imagine completă a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporijjia. Olga speră că experții AIEA au observat „soldații ruși, echipamentul militar greu al elicopterelor și pagubele cauzate de bombardamentele lor”, dar spune că viitorul ei este sumbru.

„Toate dorințele noastre, libertatea, nevoile ne-au fost răpite și doar așteptăm să treacă totul”, a conchis Olga.

Zelenski: "Invadatorii i-au obligat pe oameni să mintă AIEA”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să transforme vizita misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala Nucleară Zaporijjia într-o excursie fără rezultate, arată Rador.

Pe de altă parte, liderul ucrainean a salutat vizita misiunii AIEA la centrala din Enerhodar, care a avut loc în pofida tuturor provocărilor ocupanţilor ruşi şi a bombardării oraşului şi a teritoriului centralei. "Ucraina a făcut tot posibilul pentru a se asigura că această misiune are loc. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA - cu adevărat necesară - într-o excursie inutilă la staţie. Cred că acest lucru va putea fi evitat" - a remarcat preşedintele.

Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina are dovezi că Rusia a recurs la multe lucruri cinice pentru a înşela misiunea AIEA, inclusiv prin intimidarea locuitorilor din Enerhodar. "Invadatorii i-au obligat pe oameni să îi mintă pe reprezentanţii AIEA, să transmită nişte hârtii, să semneze ceva, să spună ceva..." - a mai remarcat preşedintele.

Zelenski a mai declarat că, în timpul unei întâlniri cu directorul general al AIEA, a convenit ca misiunea să fie însoţită în mod obligatoriu de jurnalişti independenţi ucraineni şi internaţionali. Totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat, în pofida promisiunilor. "Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat o întâlnire în masă a propriilor propagandişti. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente" - a subliniat şeful statului ucrainean. 

Rușii plănuiesc să reia ofensiva în Donbas şi în regiunea Zaporijjia

Potrivit şefului adjunct al Departamentului Operaţional Principal al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Gromov, pentru a relua ofensiva, ruşii se regrupează şi transferă trupe suplimentare în Donbas şi în regiunea Zaporijjia.

"În est, inamicul regrupează trupele Districtului Militar Central de la Luhansk-Doneţk în direcţia Kurahiv, pentru a-şi consolida trupele. După restabilirea capacităţii de luptă, inamicul a introdus suplimentar câte un grup tactic la nivel de batalion în direcţiile Sloviansk şi Mikolaiv", a afirmat Oleksi Gromov.

În plus, Rusia a transferat două grupuri tactice din regiunea Belgorod în oraşul Orihiv, din regiunea Zaporijjia. Astfel de acţiuni pot indica, probabil, planuri de reluare a ofensivei în Donbas.

Gromov a confirmat că Rusia formează cel de-al treilea corp de armată anunţat anterior, dar în prezent nu se ştie dacă trupele mobilizate au fost antrenate. Potrivit oficialului ucrainean, noul corp de armată va fi transferat în regiunea Doneţk.

Ruşii au lansat o rachetă S-300 asupra unui cartier din Harkiv

Primarul din Harkiv, Ihor Terehov, a precizat că, în atacul de vineri dimineaţă, ruşii au folosit o rachetă de tip S-300 - transmite RBC.

Potrivit primarului, trupele ruse au atacat cartierul Holodnohirsk din Harkiv, avariind patru autoturisme şi două obiective din infrastructura oraşului. Deocamdată, nu există informaţii care să indice că bombardamentul s-a soldat cu victime.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Vrei să te stabilești în Norvegia? Daniel Solheim a oferit informații pas cu pas

Captura Youtube

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Captura Youtube

Ce este harm reduction. Dr. Alin Popescu: Este un concept foarte generos


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel