Aprovizionarea cu GAZE. Grindeanu sondează terenul turcesc
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Sorin Grindeanu a purtat discuții cu oficialii turci despre gazoductul BRUA.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a discutat, joi, la Istanbul cu vice-președintele turc, Fuat Oktay, privind gazoductul BRUA pentru eliminarea treptată a dependenței față de de gazele din Rusia.

„Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia rămâne unul solid și oferă un punct de referință important în relația dintre țările noastre. Cooperarea este cu atât mai importantă în această perioadă de criză, când ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent. Am apreciat eforturile depuse inclusiv de partea turcă pentru reluarea, după 9 ani, a lucrărilor acestei Comisii Mixte”, scrie pe Facebook Sorin Grindeanu.

Proiectul coridorului gazifer BRUA ar urma să capete un rol în tranzitarea gazelor care vin dinspre Turcia.

„Schimburile comerciale au ajuns la aproximativ 10 miliarde de dolari. Am subliniat și importanța majoră a recentelor decizii adoptate la Summit-ul UE de săptămâna trecută privind eliminarea treptată a dependenței de energia furnizată de Rusia. În context am scos în evidență că România a propus deja utilizarea gazoductului BRUA și a Interconectorului Giurgiu-Ruse (dintre România și Bulgaria), respectiv a Interconectorului Bulgaria-Grecia pentru viitoarele etape de dezvoltare a Coridorului Sudic de Gaze. Acest gazoduct oferă avantajul unei infrastructuri de transport a gazului interconectată la piețele importante din regiune și are un rol important în consolidarea securității energetice regionale. Contăm pe deschiderea și pe sprijinul Turciei pentru promovarea acestei opțiuni la nivel regional”, conchide Grindeanu.

BRUA - Faza 1, gata în 2021

În august 2021, Transgaz anunța încheierea primei faze din Proiectul BRUA, potrivit Agerpres.

Faza 1 a proiectului BRUA a constat în:

  • construirea conductei Podişor (jud. Giurgiu) - Recaş (Timiș), în lungime de 481,92 km;

  • trei staţii de comprimare gaze.

Potrivit Transgaz, gazoductul BRUA faza 1 are în prezent întreaga capacitate de transport rezervată pe direcţia spre Ungaria, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (Ungaria) şi tranzitează gazele naturale care intră din Bulgaria în România, prin punctul de interconectare de la Kardam (BG)-Negru Vodă1 (RO).

Capacitatea transportată în prezent prin gazoductul BRUA - faza 1 este de 4,6 milioane mc pe zi, ceea ce înseamnă un volum anual de 1,68 miliarde metri cubi, respectiv un grad de încărcare a conductei de transport de 96%.

BRUA - Faza 2

A doua etapă a proiectului BRUA a fost inclusă de Comisia Europeană pe cea de-a cincea listă a proiectelor de interes comun.

Faza 2 presupune continuarea traseului fazei 1, de la Recaș la Horia, conducta având o lungime de 50 de km. De asemenea vor fi construite și 3 stații de comprimare gaze naturale ( Podișor,  Bibești și Jupa).



Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel