Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
Europa se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani. Două treimi din continent se află în stare de alertă sau au fost emise avertismente speciale, navigația fluvială a fost redusă semnificativ, precum și producția de energie electrică din hidrocentrale și randamentele anumitor culturi, a anunțat marți agenția Uniunii Europene, scrie Reuters.
Un raport din august al Observatorului European al Secetei (EDO), care este supravegheat de Comisia Europeană, spune că 47% din Europa este sub un fel de avertizare din cauza lipsei clare de umiditate a solului, iar 17% este în alertă deoarece vegetația este afectată. .
„Seceta severă care a afectat multe regiuni ale Europei de la începutul anului s-a extins și s-a agravat de la începutul lunii august”, se arată în raport. De asemenea, se precizează că Europa de Vest și regiunea mediteraneană sunt susceptibile de a experimenta condiții mai calde și mai uscate decât cele normale până în noiembrie.
O mare parte din Europa s-a confruntat cu săptămâni de temperaturi ridicate în această vară, agravând seceta, provocând incendii de vegetație, ducând la avertismente de sănătate și determinând apeluri pentru mai multe măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.
Seceta actuală pare a fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, presupunând că datele finale de la sfârșitul sezonului confirmă evaluarea preliminară, a spus comisia într-un comunicat.
Recoltele de vară au suferit daune majore, iar recoltele de porumb din cereale din acest an se așteaptă să fie cu 16% sub media pe cinci ani, iar recoltele de soia și floarea soarelui ar putea scădea cu 15, respectiv 12%.
Hidroenergia este, de asemenea, afectată. Producătorii de energie au de suferit din cauza lipsei de apă pentru alimentarea sistemelor de răcire.
Nivelurile scăzute ale apei au făcut dificilă navigarea râurilor precum Rinul, încărcăturile de transport maritime reduse afectând transportul cărbunelui și petrolului.
EDO a spus că ploile de la mijlocul lunii august ar fi putut ameliora condițiile uscate, dar în unele cazuri au venit împreună cu furtunile care au cauzat daune suplimentare.
Indicatorul de secetă al observatorului este derivat din măsurători ale precipitațiilor, umidității solului și proporției de radiație solară absorbită de plante pentru fotosinteză.
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Furtuna Boris a luat mai multe...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...