Zayn Malik aduce un omagiu emoționant lui Liam Payne în timpul turneului
Zayn Malik a adus un omagiu...
De azi începe postul care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Originea postului Adormirii Maicii Domnului a fost stabilită în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Inițial, durata acestui post varia între diferite comunități creștine: în Antiohia, se ținea o zi pe 6 august, în timp ce la Ierusalim avea o durată de opt zile.
Diferiți creștini alegeau să posteze în diverse perioade ale lunii august sau septembrie. Uniformizarea datei și duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol din 1166, condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. La acest sinod s-a hotărât ca postul să înceapă pe 1 august și să se încheie pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Conform regulilor bisericești, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească până la ora 15:00, după care pot consuma doar mâncare uscată. În zilele de marți și joi, se mănâncă fără ulei, iar în zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin. De asemenea, în acest post, există dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.
Este dezlegare la pește în 6 august, când este prăznuită Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor.
Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.
Potrivit Tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.
marți, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
sâmbătă, 5 august: Sdântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin
duminică, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește
sâmbătă, 12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin
duminică, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei
Tradiţii, obiceiuri şi semnificaţii în Postul Sfintei Maria
Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.
În perioada de post a Adormirii Maicii Domnului, Biserica recomandă să fie citită zilnic rugăciunea "Paraclisul Maicii Domnului".
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are o semnificație teologică și spirituală profundă pentru credincioși. Icoana Adormirii Maicii Domnului prezintă taina primirii Mamei în brațele Fiului ei, Hristos, după moartea sa.
În iconografie, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluș. Acest gest simbolizează reciprocitatea iubirii divine. Cea care l-a ținut în brațe pe Dumnezeu, acum odihnește în brațele Fiului și Stăpânului ei.
Tradițiile populare din jurul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului includ obiceiuri specifice. În dimineața zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune, faguri de miere și mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Ţăranii cu vii mari obișnuiau să angajeze paznici.
De pe 15 august începea în satul tradițional un important sezon al nunților, care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. Târgurile de toamnă erau organizate în această perioadă.
Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se colectau ultimele plante de leac, iar prin acestea se putea prevesti cum va fi toamna care se apropie. De asemenea, se culeg flori care se pun la icoane și care sunt considerate bune pentru vindecarea unor boli.
Luna august este, de asemenea, o lună potrivită pentru semănatul de toamnă, activitate ce se desfășoară în special după data de 15 august.
Zayn Malik a adus un omagiu...
Un student la o universitate...
Papa Francisc, care a evitat în...
Zayn Malik a adus un omagiu...
Adele a dezvăluit că nu are planuri să mai susțină...
Un student la o universitate...