Atacul rusesc asupra Centralei de la Zaporijjia ar fi o încălcare a articolului 5 din Carta NATO - oficiali ai Marii Britanii și SUA
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 20 aug 2022, 15:22
Membrii NATO vor considera un act de atac armat asupra oricăruia dintre statele Alianței ca un atac asupra tuturor acestora

Șeful comitetului special de apărare al Camerei Comunelor a Marii Britanii, Tobias Ellwood, a spus că, în cazul unei scurgeri de radiații din cauza atacului Rusiei asupra CNE Zaporijjia, NATO ar trebui să invoce articolul 5.

”Orice daune intenționate care ar provoca o potențială scurgere de radiații la un reactor nuclear ucrainean ar putea fi o încălcare a articolului 5 al NATO”, a scris Ellwood pe Twitter.

Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, l-a susținut și el pe britanic și a remarcat că astfel de acțiuni ale trupelor ruse încalcă carta NATO.

„Într-adevăr, nici măcar nu este dezbătut. Orice scurgere de radiații va ucide oameni în țările NATO. Acest lucru declanșează automat articolul 5”, a scris Kinzinger pe Twitter.

Potrivit articolului 5 din carte, în cazul unui atac armat asupra oricăruia dintre statele Alianței, toți ceilalți membri NATO vor considera acest act ca un atac asupra lor tuturor.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a dezvăluit un centru de date din Kiev pe care agresorul l-a folosit pentru atacuri cibernetice în toată Ucraina

Proprietarii centrului din Kiev și-au „închiriat virtual” capacitatea, care include peste 100 de servere, unor hackeri din Rusia. Ulterior, au fost folosiți pentru a sparge computere, a fura parole și a efectua atacuri DDoS, inclusiv pe site-urile autorităților statului.

Anchetatorii au stabilit că atacatorii căutau clienți pe darknet. Au reușit să deservească mai mult de o sută de astfel de clienți, dintre care unii se află sub controlul serviciilor speciale ale Federației Ruse.

În timpul percheziției, oamenii legii au confiscat echipamente informatice cu dovezi de activitate ilegală și carduri bancare folosite pentru efectuarea plăților cu clienții.

În prezent, ancheta se lucrează la identificarea tuturor celor implicați în infracțiune. Unul dintre ei a fost acuzat de crearea de software rău intenționat pentru utilizare ilegală. Această infracțiune, săvârșită prin uneltire de persoane sau dacă acestea a produs prejudicii semnificative, se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani.

Articole similare

Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole