Atentatul din 11 septembrie. George Bush: Pearl Harbor-ul secolului 21 a avut loc astăzi...
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Făptașii au sosit în SUA la date diferite, la începutul anului 2000, iar în martie au început să contacteze diverse academii de aviație pentru a se interesa despre cursurile de pregătire pentru zbor. Până la sfârșitul anului 2000 și începutul lui 2001 – acum 23 de ani – aceștia părăsiseră programele și își aleseseră deja țintele.

Zborul 11 al companiei American Airlines, un Boeing 767, a decolat de pe aeroportul Logan din Boston la ora 7:59, cu destinația Los Angeles. La bord se aflau 11 membri ai echipajului și 76 de pasageri, în afara celor cinci teroriști care au deturnat avionul. La ora 8:46, atacatorii au îndreptat aeronava către fațada nordică a Turnului de Nord al World Trade Center din New York.

Zborul 175 al companiei United Airlines, de asemenea un Boeing 767, a decolat de pe același aeroport la ora 8:14, cu destinația Los Angeles. La bord erau nouă membri ai echipajului și 51 de pasageri, în afara celor cinci deturnători. La ora 9:03, aceștia au prăbușit avionul în fațada sudică a Turnului de Sud al World Trade Center.

Zborul American Airlines 77, un Boeing 757, a decolat de pe Aeroportul Internațional Washington Dulles la ora 8:20, având destinația Los Angeles. Aeronava avea șase membri ai echipajului și 53 de pasageri, pe lângă cei cinci teroriști. La ora 9:37, atacatorii au prăbușit avionul în secțiunea vestică a Pentagonului, în Arlington County, Virginia.

Zborul United Airlines 93, tot un Boeing 757, a decolat de pe Aeroportul Internațional Newark la ora 8:42, cu destinația San Francisco. La bord erau șapte membri ai echipajului și 33 de pasageri, fără a lua în calcul cei patru teroriști. Pasagerii au încercat curajos să preia controlul avionului, dar acesta s-a prăbușit pe un câmp din Stonycreek Township, Pennsylvania, lângă Shanksville, la ora 10:03.

Aceasta este cronologia evenimentelor din 11 septembrie 2001, incluzând activitățile președintelui George W. Bush:

  • 6:31 a.m.: Președintele Bush face o alergare la Colony Beach and Tennis Resort din Longboat Key, Florida.

  • 7:59 a.m.: Zborul American Airlines 11 decolează cu cinci teroriști la bord.

  • 8:00 a.m.: Președintele Bush primește informarea zilnică de securitate, în care se discută revolta palestiniană din Israel. Nu se menționează nimic despre Osama bin Laden sau al-Qaeda.

  • 8:14 a.m.: Zborul United Airlines 175 decolează cu cinci teroriști la bord.

  • 8:14 a.m.: Zborul 11 este deturnat deasupra Massachusetts, atacatorii schimbând cursul avionului către New York.

  • 8:20 a.m.: Zborul American Airlines 77 decolează cu cinci teroriști la bord.

  • 8:42 a.m.: Zborul United Airlines 93 pleacă cu patru teroriști la bord.

  • 8:42 - 8:46 a.m.: Zborul 175 este deturnat deasupra New Jersey.

  • 8:46:40 a.m.: Zborul 11 se prăbușește în fațada nordică a Turnului de Nord al World Trade Center, între etajele 93 și 99. Niciun pasager nu supraviețuiește, iar un număr necunoscut de persoane din clădire mor instantaneu.

  • 8:50 - 8:54 a.m.: Zborul 77 este deturnat deasupra sudului statului Ohio.

  • 8:55 a.m.: Președintele Bush ajunge la școala Emma E. Brooker din Sarasota, Florida, pentru o vizită programată. Șeful său de cabinet, Andrew Card, îl informează despre prăbușirea unui avion în World Trade Center.

  • 9:03 a.m.: Președintele Bush intră într-o sală de clasă pentru a-și continua programul.

  • 9:03:02 a.m.: Zborul 175 se prăbușește în fațada sudică a Turnului de Sud al World Trade Center, între etajele 77 și 85.

  • 9:05 a.m.: Andrew Card îl informează pe președinte că „al doilea avion a lovit al doilea turn. America este atacată”. Președintele decide să continue activitatea de lectură cu elevii.

  • 9:14: Președintele Bush intră într-o sală de clasă alăturată, rechiziționată de Serviciul Secret. În această cameră, discută cu vicepreședintele Dick Cheney, Condoleezza Rice, guvernatorul New York-ului George Pataki și directorul FBI, Robert Mueller. Președintele își pregătește scurte remarci.

  • 9:28: Zborul 93 este deturnat deasupra nordului statului Ohio, iar atacatorii schimbă direcția aeronavei spre sud-est.

  • 9:29: Președintele Bush face primele declarații despre atacuri la Școala Elementară Emma E. Brooker, anunțând că se va întoarce la Washington: „Două avioane... s-au prăbușit... în World Trade Center... într-un aparent atac terorist asupra țării noastre”.

  • 9:37:46: Zborul 77 lovește partea de vest a Pentagonului, iar toți cei aflați la bord, precum și 125 de persoane la sol, sunt uciși.

  • 9:45: Administrația Federală a Aviației (FAA) ordonă închiderea spațiului aerian al Statelor Unite, suspendând toate zborurile comerciale.

  • 9:57: La bordul zborului 93, pasagerii Todd Beamer, Mark Bingham, Todd Burnett, Jeremy Glick și alții declanșează o revoltă, încercând să preia controlul avionului de la teroriști.

  • 9:57: Președintele Bush părăsește Sarasota, Florida. Avionul său atinge altitudinea de croazieră și rămâne în aer timp de aproximativ 40 de minute, în timp ce consilierii săi discută despre următoarea destinație.

  • 9:58:59: Turnul de Sud al World Trade Center se prăbușește la 56 de minute după ce a fost lovit de Zborul 175, din cauza gravității impactului.

  • 10:03:11: Zborul 93 se prăbușește pe un câmp din comitatul Somerset, Pennsylvania, în apropiere de Pittsburgh, în urma revoltei pasagerilor împotriva atacatorilor. Comisia 9/11 crede că ținta acestui zbor ar fi fost fie Capitolul Statelor Unite, fie Casa Albă. Khalid Sheikh Mohammed, considerat „principalul arhitect al atacurilor din 11 septembrie”, a afirmat că ținta ar fi fost Capitolul.

  • 10:20: Președintele Bush îi comunică vicepreședintelui Cheney că a autorizat doborârea avioanelor deturnate, dacă este necesar.

  • 10:28:25: Turnul de Nord al World Trade Center se prăbușește, la 1 oră și 42 de minute după impactul cu Zborul 11.

  • 10:50:19: Cinci etaje din partea vestică a Pentagonului se prăbușesc din cauza incendiilor declanșate de prăbușirea Zborului 77.

  • 13:04: Președintele Bush plasează armata americană în stare de alertă maximă la nivel global și înregistrează o declarație în care afirmă: „Libertatea însăși a fost atacată în această dimineață de un laș fără chip, iar libertatea va fi apărată”.

  • 14:50: Air Force One aterizează la Baza Aeriană Offutt din Bellevue, Nebraska. Președintele Bush convoacă o teleconferință a Consiliului Național de Securitate din buncărul STRATCOM al SUA.

  • 16:36: Președintele Bush părăsește Baza Aeriană Offutt.

  • 17:20:33: Clădirea 7 a World Trade Center se prăbușește din cauza pagubelor structurale și a incendiilor provocate de resturile prăbușirilor anterioare.

  • 18:54: Președintele Bush ajunge la Casa Albă.

  • 20:30: Președintele se adresează națiunii, declarând: „Atacurile teroriste pot zdruncina fundațiile celor mai mari clădiri ale noastre, dar nu pot afecta fundamentul Americii. Aceste acte sfărâmă oțelul, dar nu pot îndoi oțelul hotărârii americane”.

  • 21:00: Președintele Bush se întâlnește cu Consiliul Național de Securitate și primește dovezi care indică faptul că Osama bin Laden este responsabil pentru atacuri. Președintele spune: „Transmiteți talibanilor că am terminat cu ei”.

  • 23:30: Președintele Bush își încheie ziua scriind în jurnalul său: „Pearl Harbor-ul secolului 21 a avut loc astăzi... Credem că este vorba despre Osama bin Laden”.

Potrivit estimărilor, între 6.000 și 25.000 de persoane au fost rănite în atacuri, iar 2.996 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști al-Qaida.

La 20 septembrie, președintele Bush a anunțat că Statele Unite se află în război, declanșând „războiul împotriva terorismului”. Pe 7 octombrie, au început atacurile militare asupra Afganistanului.

Atacurile din 11 septembrie au avut un impact semnificativ pe termen lung, incluzând crearea Departamentului de Securitate Internă și inițierea conflictelor din Afganistan și Irak. Războiul din Irak a avut repercusiuni de lungă durată asupra geopoliticii mondiale și asupra intervențiilor militare americane în deceniile următoare, potrivit Elpais.com.

Articole similare

Shakira, deranjată de un fan! Ce a putut bărbatul să-i facă

Shakira pare să fi fost deranjată de un fan care a...

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru piesa "Flowers"

Miley Cyrus este acuzată că ar fi copiat un hit al lui...


Top citite

Cântărețul român care a plătit 320 de euro pentru o apă în Germania

Miley Cyrus/ Captura Video

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru piesa "Flowers"

Foto: captură Netflix /Netflix a fost dat în judecată! "Squid Game" este o copie a filmului "Luck"

Netflix a fost dat în judecată! "Squid Game" este o copie a filmului "Luck"

Foto: Agerpres

Eminem: Crimele lui Tupac și Biggie au fost un joc de domino, iar Diddy este vinovat

Captura Youtube

Shakira, deranjată de un fan! Ce a putut bărbatul să-i facă

Familia regală a decupat-o pe Meghan Markle din fotografia de ziua de naștere a Prințului Harry/Sursa foto Agerpres

Familia regală a decupat-o pe Meghan Markle din fotografia de ziua de naștere a Prințului Harry



Cele mai noi articole

Shakira, deranjată de un fan! Ce a putut bărbatul să-i facă

Shakira pare să fi fost deranjată de un fan care a...

Miley Cyrus a fost dată în judecată pentru piesa "Flowers"

Miley Cyrus este acuzată că ar fi copiat un hit al lui...

pixel