Aurescu - Szijjarto, convorbiri. Budapesta: Suntem sub o dublă presiune - refugiați și migranți. Chirieac: Orban a ridicat o adevărată fortăreață
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut astăzi o serie de convorbiri cu omologul său ungar Péter Szijjártó.

Principalele declarații ale ministrului român:

  • Am discutat astăzi și despre vizitele în România ale oficialilor ungari. Am discutat și despre apropiata reuniune a Taberei de vară de la Tușnad și, împreună, am subliniat importanța unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și a Tratatului Politic de bază.

  • Din păcate Ungaria este mult mai dependentă decât alte state de surse externe de energie și trebuie găsite soluții în acest sens. Există o preocupare importantă la nivelul UE.

  • Trebuie să creștem capacitatea noastră de interconectare de gaz, de stocare, în interiorul UE. Trebuie să găsim surse alternative, să punem accentul pe surse regenerabile. Aici, RO și HU sunt pe poziții similare.

  • Am promisiunea domnului ministru că o parte din problemele minorității române din Ungaria va fi adresată în perioada următoare, mă refer la chestiunile care țin de mass-media și de educația în limba maternă”, a mai evidențiat ministrul român de externe.

  • Am discutat de situația din Ucraina. Am împărtășit reciproc experiențele legate de sprijinul refugiaților ucraineni, peste 1,5 milioane de refugiați, care au trecut frontierele României.

  • Am discutat despre sprijinirea Ucrainei în privința tranzitului de cereale.

  • Am discutat despre sprijinirea parcursului european al R. Moldova și am vorbit despre rezultatele bune ale Summitului de la Madrid. Am prezentat Conferința privind platforma de Sprijin a R. Moldova.

Szijjártó Péter a făcut, la rândul său, câteva declarații despre subiectele discutate astăzi: 

  • Ungaria este sub o dublă presiune - dintr-o dată, din est au sosit peste 830 de mii de refugiați ucraineni. Noi, în Ungaria, pe lângă această criză a refugiaților din Ucraina, avem peste 110 mii de migranți ilegali din sud, pe care a trebuit să-i oprim. Trebuie să ne confruntăm cu o agresiune și violență de neimaginat. Grupurile de migranți au arme pe care le folosesc unii împotriva altora, dar și împotriva autorităților care apără granițele Ungariei. Se poate întâmpla și României să ajungă într-o situație similară. 
  • Îi ajutăm refugiații din Ucraina, dar nu vom lăsa să intre migranții ilegali, indiferent cât sunt de agresivi.

Bogdan Chirieac - Orban a ridicat o fortăreață

Bogdan Chirieac arată că migranții vor căuta în continuare să ajungă în vestul Europei ”fie peste mare, trecând în Grecia, Italia, în Franța, unde se poate, fie vor încerca pe uscat, prin Serbia și să penetreze granița ungară. Doar că, acolo, Orban a ridicat pur și simplu o fortăreață, un zid întreg ca să țină migranții deoparte deși Uniunea Europeană nu prea a apreciat poziția lor.

Pe lângă problemele noastre interne vom avea și probleme de migrație”, avertizează analistul.

În opinia sa, singura soluție pentru a evita un nou val masiv de migranți este ca Turcia să asigure condițiile normale în taberele pentru refugiați. ”Știți bine că UE plătește câteva miliarde de euro pe an pentru ca Turcia să țină 4 milioane de oameni în taberele pentru refugiați. Când se supără sultanul Erdogan pe Europa, ați văzut, mai dă drumul la câteva sute de mii de migranți și toată Europa intră în colaps”, reamintește Bogdan Chirieac.

Ministrul ungar a mai enumerat și alte puncte de interes comun cu România:

  • Avem o bună vecinătate, și o relație strategică (cu România n.r.). Ne bucurăm că Mol sau OTP, din Ungaria, pot contribui la economia României.

  • Până la sfârșitul anului, pregătim 2 PTF-uri la frontiera cu România.

  • Ambele țări asigură cale de tranzit pentru cerealele din Ucraina.

  • Ambele state au depus eforturi: diversificarea surselor. Există disponibilitatea din ambele țări pentru a face sigură aprovizionarea cu energie.

  • În privința energiei nucleare, avem nevoie de echipamente din Rusia. Le vom aduce prin România și Bulgaria.

  • Chestiunea gazelor naturale. Furnizarea gazelor pentru Ungariei se va face prin sud în proporție de peste 50%. Aceste căi de transport din sud trebuie consolidate, pentru că ne așteptăm la noi surse de energie, din Grecia, Turcia sau Azerbaidjan. Suntem în negocieri avansate pentru a crește semnificativ capacitatea interconectorului cu RO. Vom crește capacitatea interconectorului dinspre România la 2,3 mil. mc.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Jon Bon Jovi a vorbit despre căsnicia sa cu Dorothea Hurley

Jon Bon Jovi, în vârstă de 62 de ani, este un rocker...

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Kim Kardashian a confirmat că a plimbat câinii Madonnei...

pixel