Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, ''cea mai strictă'' din lume
Autor: , Echipa RadioDCNews | Dată: 12 ian 2023, 17:14
Austria vrea să implementeze o nouă lege anticorupţie, în urma scandalului în care a fost implicat un politician din Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) şi care a dus la căderea guvernului, în 2019, relatează joi dpa.

Proiectul acestei legi, aflat deocamdată la începutul unui proces de examinare ce va dura opt săptămâni, este cel mai strict din lume, a susţinut ministrul pentru constituţie, Karoline Edtstadler, în declaraţii făcute joi la Viena.

Pe viitor, oficialii aflaţi în funcţii publice se vor confrunta cu proceduri legale dacă au primit mită în cursul candidaturii, acesta fiind considerat un caz de "corupţie în avans", a spus ministrul justiţiei, Alma Zadic.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promite unei femei ce pretinde că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Întrucât Strache era încă în opoziţie în momentul filmării şi nu putea îndeplini ce i se cerea, respectivele declaraţii nu constituie o faptă penală.

Dar în viitor "cumpărarea" unui loc în parlament va fi de asemenea pedepsită de lege, a subliniat Zadic. Dacă cineva va încerca să ajungă pe o listă de candidaţi oferind bani sau primeşte astfel o poziţie favorabilă pe listă, ambele părţi sunt pasibile de sancţiuni.

Noile reguli se vor aplica nu doar politicienilor, ci şi principalilor oficiali din ministere. "Demnitatea funcţiei pe care o deţin trebuie să se reflecte în comportament", a adăugat ministrul justiţiei.

Proiectul mai prevede ca persoanele condamnate la mai mult de şase luni de închisoare pentru corupţie să rămână şi fără post. De asemenea, vor fi introduse noi sancţiuni pentru corupţie în cazul în care mita este de cel puţin 300.000 de euro. Pedeapsa maximă pentru mită şi pentru alte fapte de corupţie ajunge la 15 ani de închisoare.

Scandalul "IbizaGate", care a dus în 2019 la ruperea coaliţiei dintre FPOe şi Partidul Popular austriac (OeVP) şi demisia fostului cancelar Sebastian Kurz, a afectat grav reputaţia mediului politic austriac.

Potrivit ministrului justiţiei, 90% din populaţie consideră că Austria are o problemă cu corupţia, a mai consemnat dpa. 

Articole similare

Buna Vestire! Ce este interzis să faci sâmbătă, 25 Martie

Sărbătoarea cu cruce roșie numită ,,Buna Vestire” este...


Top citite
Casa Rihannei a fost înconjurată de poliție. Ce s-a întâmplat cu artista

Casa Rihannei a fost înconjurată de poliție. Ce s-a întâmplat cu artista

Alex Velea: Dacă aș începe să dau și dedicații aș veni acasă cu triplu banii pe care îi fac acum / Facebook

Alex Velea: Dacă aș începe să dau și dedicații aș veni acasă cu triplu banii pe care îi fac acum

Berea praf nu este o idee nouă

O berărie din Germania a inventat berea praf. Ce spun experții

Surorile Kardashian au "INCENDIAT" Instagramul după ultima lor postare

Oamenii "vor atinge nemurirea până în 2031", prezice un expert în științe / Photo by David Cassolato

Oamenii "vor atinge nemurirea până în 2031", prezice un expert în științe

Uite ceasul, NU e ceasul! Macron a sfidat populația franceză lovită de inflație


Cele mai noi articole

Buna Vestire! Ce este interzis să faci sâmbătă, 25 Martie

Sărbătoarea cu cruce roșie numită ,,Buna Vestire” este...

Americanii descoperă magazinele cu zero deșeuri

Pasta de dinți la borcan, sirop de arțar vărsat,...