Avertismentul experților: "Fantomele digitale" pot provoca panică
Autor: Andreea Deaconescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge lansează un semnal de alarmă asupra unei tendințe cel puțin bizare: inteligența artificială (AI) ar putea fi folosită pentru a crea „fantome digitale” ale celor decedați. Aceste programe, numite „deadbot” sau „griefbot”, sunt capabile să imite comportamentul și personalitatea persoanelor dispărute prin analiza datelor digitale pe care le-au lăsat în urmă – emailuri, postări pe rețelele sociale, convorbiri înregistrate etc.

Deși ideea inițială pare tentantă – posibilitatea de a interactiona cu o versiune digitală a unei persoane dragi care a murit –, studiul publicat în revista Philosophy and Technology avertisează asupra unor pericole neprevăzute. În timp ce unii ar putea găsi alinare în conversațiile cu aceste „fantome digitale”, cercetătorii se tem că legăturile emoționale puternice create astfel pot duce la dependență emoțională și chiar manipulare din partea unor companii fără scrupule, potrivit Daily Star.

Un aspect îngrijorător este faptul că aceste servicii de „viață de apoi digitală” funcționează pe bază de abonament, iar utilizatorii pot semna contracte pe termen lung fără a lua în considerare impactul pe care aceste „fantome digitale” l-ar putea avea asupra celor rămași în viață.

„Există riscul ca aceste servicii să provoace o suferință imensă oamenilor care sunt supuși unor bântuiri digitale nedorite din partea recreațiilor AI uluitor de precise ale celor pe care i-au pierdut”, a declarat Dr. Tomasz Hollanek, co-autor al studiului. „Impactul psihologic potențial, mai ales într-o perioadă deja dificilă, ar putea fi devastator”, a mai spus acesta.

Studiul subliniază, de asemenea, riscul manipulării emoționale, în special a copiilor care ar putea fi convinși că părintele decedat este încă prezent.

Pentru a evita aceste scenarii negative, cercetătorii solicită reglementări clare în domeniul inteligenței artificiale aplicate la „viața de apoi digitală”. Printre propunerile lor se numără:

1. Prioritizarea demnității persoanei decedate și prevenirea exploatării datelor sale din motive financiare.

2. Stabilirea unor drepturi clare atât pentru persoana care își lasă datele digitale pentru a fi folosite într-un „deadbot”, cât și pentru cei care interacționează cu o astfel de inteligență artificială.

3. Dezvoltarea unor metode pentru „pensionarea” acestor „fantome digitale”, care ar putea implica o formă de „funeralii digitale” sau alte ceremonii specifice contextului social.

Articole similare

Substanțele chimice care se găsesc în unele produse lactate

Află în articol ce substanțe chimice care se găsesc în...


Top citite
Sursa: Freepik

Luna Plină în Săgetător: Zodiile afectate și cum să facă față provocărilor /video

Foto: Pixabay

Substanțele chimice care se găsesc în unele produse lactate

FOTO: Instagram, @britneyspears

Britney Spears își revine după accidentare și dezvăluie detalii despre o vacanță sălbatică în Mexic /video

Captura Youtube

Care este numele real al artistului Tavi Colen

Captura Facebook

Slash: Guns N' Roses "încearcă" să facă un nou album

Sursa: captură Youtube Leo Messi

Șervețelul istoric pe care Barcelona a semnat cu Messi se vinde la licitație pentru 762.400 de lire sterline


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Apple reduce prețurile la iPhone-uri în China

Apple a lansat o campanie agresivă de reduceri pe...

Adele își dorește o fetiță cu Rich Paul

Adele vrea să aibă o fetiță cu partenerul ei, Rich Paul.

pixel