Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
UPDATE:
Polonia și Bulgaria anunță că nu vor furniza Ucrainei aeronave militare de atac.
„NATO este solidară cu Ucraina. Aliații NATO au impus Rusiei costuri severe pentru invazia sa total nejustificată și nesăbuită a Ucrainei și vom trage atât Rusia, cât și Belarus la răspundere pentru ceea ce fac (...) Aliații NATO oferă diferite tipuri de sprijin militar: material, arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte tipuri de echipamente militare pentru Ucraina, ajutor umanitar și, de asemenea, sprijin financiar. Dar NATO nu trebuie să facă parte din conflict. NATO nu va trimite trupe în Ucraina și nici nu va muta avioane în spațiul aerian ucrainean”, a spus Jens Stoltenberg
Ucraina a anunțat marți că va primi 70 de avioane de vânătoare.
Subiectul a fost abordat chiar de șeful diplomației europene Josep Borrell, care spunea, luni, că Ucraina va primi mai mult decât muniție din partea europenilor. ”Vom furniza chiar și avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție”, a spus Borrell.
Totuși, din cauza crizei de timp pentru antrenarea piloților, Ucraina va putea primi doar avioane de luptă de producție sovietică, de la statele care încă mai dețin asemenea aparate de zbor.
România ar avea și ea aeronave de vânătoare sovietice, însă aviația ucraineană nu mai utilizează avioane MiG 21. În prezent, forțele aeriene ucrainene zboară în special modelele sovietice MiG-29, Su-25, Su-27 și Su-24.
Armata ucraineană a anunțat, marți, că în perioada următoare vor sosi în Ucraina 70 de avioane de vânătoare de producție sovietică, transferate de Polonia, Slovacia și Bulgaria.
Aeronavele ar putea fi trimise pe aeroporturile militare din Polonia, de unde piloții ucraineni vor efectua misiuni de luptă, se arată în comunicatul forțelor armate ucrainene.
”Fantomele Kievului „vor deveni acum mai multe!
+70 de avioane pentru armata ucraineană!
Partenerii noștri ne transferă MiG-29 și Su-25! Dacă va fi necesar, aeronavele ar putea fi trimise pe aeroporturile poloneze de pe care piloții ucraineni vor îndeplini sarcini de luptă”, se spune în postarea de pe Facebook.
Citește și: Salarii în Armata Ucrainei. Soldații, plătiți ca în Occident
56 din cele 70 de avioane trimise sunt modelul MiG -29, iar restul de 14 sunt avioane Su-25. Bulgaria ar trebui să trimită 30 de avioane, în timp ce Polonia și Slovacia vor trimite câte 28, respectiv 12 avioane:
Bulgaria (MiG -29) - 16 avioane
Bulgaria (Su-25) - 14 avioane
Poland (MiG-29) - 28 avioane
Slovacia (MiG-29) - 12 avioane
Trimiterea MiG-29 în Ucraina rămâne extrem de discutabilă din mai multe motive, scrie publicația Militarywatchmagazine.
Nu este deloc clar cum va intra aeronava în țară, dacă personalul european le poate expune unui risc ridicat de a fi doborâți de aeronave rusești sau dacă piloții ucraineni vor fi trimiși în Polonia pentru a le pilota.
În plus, având în vedere că bazele aeriene ale Ucrainei au fost în mare măsură distruse, chiar și faimoasa capacitate a MiG-29 de a opera de pe piste scurte ar fi testată serios.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...