Băuturile care pot genera formarea de cheaguri de sânge. Aproape toată lumea le consumă
Autor: Ema Apostu
Data publicării:
Există anumite băuturi care pot genera formarea de cheaguri de sânge.

Nutriţionistul Rory Butt a avertizat că alimentele ce conţin zahăr pot genera ateroscleroza, relatează Daily Express. Batt a menţionat că băuturile care conţin mult zahăr pot creşte riscul de ateroscleroză - pot duce la îngroşarea sau întărirea arterelor şi la formarea de cheaguri de sânge. Zahărul contribuie la creşterea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută (colesterolul rău) şi provoacă stres oxidativ sever şi inflamaţii, scrie Rador, citând Rosbalt.

Inflamaţia declanşează procese precum agregarea trombocitelor, care duc la formarea de cheaguri de sânge. Agregarea trombocitară este unul dintre factorii implicaţi în formarea aterosclerozei şi poate genera obstrucţia şi formarea trombului. Pentru a reduce probabilitatea apariţiei unui cheag de sânge, expertul ne recomandă să nu bem prea multe băuturi carbogazoase, sucuri de fructe de calitate proastă (cu adaos de zahăr, fără pulpă), tincturi şi băuturi energizante.

Citește și:

Berea, cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru creier. Îți pune viața în pericol!

Potrivit specialiştilor de la Institutul Canadian pentru Cercetarea Sănătăţii Populaţiei, consumul de bere creşte semnificativ riscul de accident vascular cerebral hemoragic, informează jurnalul "Neurobiology". În scopul studiului, experţii au studiat obiceiurile alimentare a 26.000 de oameni. Rezultatele au arătat că alcoolul în general creşte riscul de hemoragie cerebrală cu 50%.

Cu toate acestea, cifra diferă în funcţie de tipul de alcool consumat. Cinci băuturi alcoolice pe lună au crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 29% şi de accident vascular cerebral hemoragic cu 76%. Cinci doze de alcool sunt egale, de exemplu, cu cinci shot-uri de vodcă sau două halbe şi jumătate de bere, scrie Rador, citând Darik.

Crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic cu 73%

Potrivit cercetătorilor, berea este cea mai dăunătoare băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia creşte riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 21% şi de accident vascular cerebral hemoragic cu 73%. Vinul, pe de altă parte, nu are niciun efect asupra funcţiilor creierului şi asupra sănătăţii organului în ansamblu. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă subliniază că alcoolul, indiferent de tipul său, trebuie consumat în cantităţi limitate.

Specialiştii amintesc că există două tipuri de accident vascular cerebral - hemoragic, care este mai rar, dar cu o rată a mortalităţii mai mare, şi ischemic. Un accident vascular cerebral hemoragic este cauzat de o ruptură a unui anevrism cerebral sau o scurgere de sânge dintr-un vas cerebral slăbit. Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un vas de sânge care transportă sânge la creier este blocat de un tromb (cheag). Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc pentru acest tip de accident vascular cerebral.

Articole similare

Rugăciunea zilei de joi. Citește-o cu atenție!

Această rugăciune poate fi rostită în fiecare dimineață...


Top citite
Captura Youtube

Vrei să te stabilești în Norvegia? Daniel Solheim a oferit informații pas cu pas

Captura Youtube

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Ce este harm reduction. Dr. Alin Popescu: Este un concept foarte generos

Captura Youtube

Ioana Dichiseanu, despre divorțul părinților: Am crezut că Universul meu s-a terminat

foto: Pexels

Ceaiuri bune pentru ameliorarea simptomelor de burnout


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Echipa DCNewsTV a ieșit astăzi pe stradă pentru a vedea...

pixel