Biden a invitat istoricii la o întâlnire privată. Discuția s-a încheiat cu câteva mesaje tulburătoare
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Istoricii avertizează de ceva vreme că democrația americană este atacată, așa cum a confirmat asaltul Capitoliului, de către susținătorii lui Trump.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, s-a întâlnit în privat săptămâna trecută, cu un grup de istorici care l-au avertizat despre amenințările actuale la adresa democrației, scrie The Washington Post.

Surse spun că întâlnirea a durat aproape două ore și că, în timpul întâlnirii, istoricii au afirmat că democrația este ținta unor atacuri, cum rareori a fost întâlnit în istorie.

La întâlnire au participat profesorul de istorie de la Universitatea Princeton Sean Wilentz, istoricul de la Universitatea Virginia Allida Black, jurnalista Anne Applebaum și istoricul specializat în președintele SUA Michael Beschloss. La discuții au asistat și unii dintre cei care îi scriu discursurile președintelui SUA, precum Vinay Reddy și Jon Meacham, precum și consilierul de la Casa Albă Anita Dunn.

Întâlnirea sa concentrat în principal pe regimurile totalitare din lume și pe amenințările la adresa democrației americane.

The Washington Post scrie că savanții care au fost la întâlnire au comparat situația actuală cu atmosfera care domnea înainte de Războiul Civil din SUA și cu perioada imediat anterioară celui de-al Doilea Război Mondial în care s-au dezvoltat mișcările fasciste. 

Unii dintre participanții la întâlnire au vorbit deja despre un atac continuu asupra democrației. 

Applebaum, jurnalist pentru revista The Atlantic, a publicat acum doi ani cartea „Twilight of Democracy: The Seductive Lure of Authoritarianism”, în care scria despre ascensiunea populismului de dreapta și declinul democrației.

În timpul mandatului său, Biden s-a întâlnit de mai multe ori cu diverși experți pentru a înțelege mai bine problemele de politică externă și internă.

În luna mai, s-a întâlnit și cu fostul președinte american Bill Clinton, împreună cu care a discutat despre inflație și despre viitoarele alegeri intermediare, iar în ianuarie a discutat despre așteptata invazie rusă a Ucrainei cu experți în politică externă.

Potrivit The Washington Post, începând de la Reagan, până în zilele noastre, președinții americani s-au întâlnit cu istoricii, încercând să înțeleagă mai bine anumite situații și probleme și să le pună într-un context istoric. Potrivit publicației citate, această tradiție s-a stins pentru o vreme în timpul mandatului lui Donald Trump .

Istoricii avertizează de ceva vreme că democrația americană este atacată, așa cum a confirmat asaltul asupra Congresului SUA de către susținătorii lui Trump, de pe 6 ianuarie 2021.

Istoricul Ruth Ben-Ghiat, o cercetătoare a fascismului și a liderilor autoritari, consideră atacul de la Capitoliu ca o tentativă de lovitură de stat și consideră că democrația din America este în continuare sub o presiune serioasă. În același timp, istoricul Ken Hughes , expert în afacerea Watergate, a spus că democrația se află într-o „poziție periculoasă”, deoarece sistemele care o protejează de arbitrariul președintelui nu mai funcționează normal.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel