Bulgaria e gata pentru gazul azer. Interconectorul cu Grecia, operaționalizat. Petkov: Costul pe kilometru la Turkish Stream este de două ori mai mare
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Interconectorul Bulgaria Grecia a fost operaționalizat.

Vineri, Grecia și Bulgaria au terminat construirea unei conducte de gaze-interconexiune între țări, care va permite Bulgariei să primească gaz azerbaigian în loc de gazul rusesc.

„Bulgaria realizează o diversificare reală și va începe să primească gaz azeri în următoarele câteva săptămâni”, a spus Petkov, adăugând că conducta are nevoie de niște verificări software și autorizații înainte ca gazul să poată începe să curgă din Azerbaidjan”, a spus Petkov, citat de Reuters .

Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% au venit din Rusia până de curând. Cu toate acestea, în aprilie, Federația Rusă a întrerupt furnizarea de gaze către țară pentru că a refuzat să plătească pentru aceasta în ruble.

Gazoductul de 220 de milioane de euro dintre Grecia și Bulgaria va transporta gaz din orașul Komotini din nordul Greciei la Stara Zagora din Bulgaria și va fi conectat la o altă conductă de gaze care transportă gaz azer.

Kiril Petkov: 

Premierul bulgar Kiril Petkov a postat un comentariu, la câteva ore după inaugurarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria, care va furniza gaze vecinilor noștri de la sud de Dunăre.

Acesta remarcă situația total dezavantajoasă pentru Bulgaria, creată în urma operaționalizării conductei Turkish Stream, care a costat enorm și folosește Bulgaria doar ca zonă de tranzit pentru gazele rusești.

Pentru a ilustra acest lucru, premierul pro-occidental Petkov a postat un colaj cu inaugurările celor două gazoducte - cel din această săptămână (la care au participat premierii Bulgariei, Kiril Petkov și cel al Greciei Kyriakos Mitsotakis), în paralel cu inaugurarea gazoductului Turkish Stream, eveniment la care au participat Boiko Borisov, Vladimir Putin,  Recep Tayyip Erdogan și Aleksandar Vučić.

”Turkish Stream a costat 3 miliarde leva (aprox. 1,5 miliarde de euro) - 0% din capacitatea conductei este pentru Bulgaria, 0% diversificare.
Racordul grecesc a costat 0,5 miliarde BGN (aprox 250 de mil. euro) - 100% din capacitatea conductei este destinata exporturilor bulgare, diversificand imediat o treime din consumul anual al țării noastre, la o treime din pretul Gazprom.
Fapt interesant: costul pe kilometru de construcție pentru Turkish Stream este de două ori mai mare decât cel al conexiunii grecești, în ciuda terenului mai ușor.
Fără alte comentarii”, a scris premierul interimar, Kiril Petkov.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că finalizarea „podului energetic” este „un moment important pentru Balcani și pentru Europa în ansamblu”, deoarece ar ajuta Europa să-și reducă dependența de gazele provenite din Rusia după invazia sa din Ucraina.

„Bulgaria realizează o diversificare reală și va începe să primească gaz azerbaigian în următoarele câteva săptămâni”, a adăugat premierul bulgar Kyril Petkov. El a menționat că conducta are nevoie de niște verificări software și autorizații înainte ca gazul să poată curge din Azerbaidjan.

Conducta de 180 de kilometri, care va avea o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi cu o creștere suplimentară la 5 miliarde de metri cubi, este de așteptat să fie pusă în funcțiune la începutul lunii august.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradițiile și obiceiurile de Paștele catolic

Paștele Catolic pică pe 31 martie 2024. Data diferă de...

Beyonce dezvăluie vedetele de pe albumul Cowboy Carter

Beyonce a recrutat un lot de vedete pentru apariții pe...

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel