Cancelarul german îl pune la punct pe Vladimir Putin
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin împotriva creării unui conflict îngheţat de-a lungul graniţelor teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, în remarci publicate de ziarul Kölner Stadt-Anzeiger, potrivit DPA.

"Rusia trebuie să înţeleagă că scopul nu poate fi acela de a încheia un fel de pace rece prin transformarea frontierei actuale într-o nouă 'graniţă' între Rusia şi Ucraina", a declarat Scholz, adăugând: "Asta nu ar face decât să legitimeze raidul lui Putin!" în ţara vecină.

"Scopul este mai degrabă o pace justă, iar o condiţie prealabilă pentru aceasta este retragerea de trupe", a afirmat Olaf Scholz, care nu a dorit să se pronunţe cu privire la viitorul Peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia în 2014.

Întrebat dacă această condiţie se aplică şi în cazul Crimeii, el a reiterat cele spuse: "Retragerea de trupe. Nu e treaba noastră să formulăm, în numele Ucrainei, acordurile la care aceasta doreşte să ajungă".

Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie 2022 şi, de atunci, a ocupat şi anexat ilegal o serie de teritorii ucrainene. De asemenea, Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Scholz a avut grijă să se refere la o "retragere de trupe" şi nu la "retragerea trupelor", ceea ce ar fi sugerat că toate trupele ruse ar trebui să fie retrase, remarcă DPA.

Cancelarul german a evitat de asemenea să răspundă la întrebarea dacă Putin ar trebui înlăturat sau nu (de la putere). "Nu mă prea preocupă întrebări speculative de acest gen. Până la urmă, se va ajunge la un acord între guvernele de la Moscova şi Kiev", s-a limitat să spună el.

Scholz a mai spus că, deşi ultima sa convorbire cu Putin a avut loc cu ceva timp în urmă, intenţionează să vorbească din nou cu liderul rus la momentul oportun.

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit pentru o nouă convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la conflictul în Ucraina, a reacţionat la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit DPA.

"Până în prezent, Scholz nu a sunat şi nici Berlinul nu a iniţiat o astfel de conversaţie" a spus Peskov, ca răspuns la declaraţiile cancelarului că va discuta cu Putin la momentul potrivit.

"Este necesar să discutăm", a afirmat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. "Preşedintele Putin rămâne deschis la dialog, dar, evident, urmăreşte obiectivul fundamental de a proteja interesele cetăţenilor noştri", a adăugat el.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Scholz au vorbit ultimă dată la telefon timp de aproximativ o oră în 2 decembrie 2022, în timpul unui apel iniţiat de către Berlin, în care au abordat situaţia din Ucraina şi consecinţele războiului.

Afirmaţiile lui Scholz au atras atenţia în condiţiile în care există opinii diferite în ceea ce priveşte oportunitatea unor discuţii cu Putin, comentează DPA. 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel