Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, spune că, din datele pe care le are, modificările avute în vedere în domeniul sistemului de pensii, inclusiv în ceea ce priveşte vârsta, nu vor cuprinde elemente de schimbare "bruscă", care să genereze "dezechilibre", transmite Agerpres.
El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre informaţiile vehiculate privind creşterea vârstei de pensionare în noile reglementări în domeniul pensiilor avute în vedere de actuala guvernare.
"N-aş vrea să fac speculaţii nici în legătură cu acest lucru şi nici în legătură cu alte elemente care circulă în spaţiul public. În privinţa vârstei de pensionare, ca şi în cazul altor potenţiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruşte în sistem care să genereze dezechilibre. Şi este apelul la raţiune pe care l-au făcut mai mulţi membrii ai Guvernului în ultima perioadă şi pe bună dreptate, pentru că funcţionarea sistemului trebuie asigurată şi asta implică şi o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă care să genereze dezechilibre de sistem", a afirmat Cărbunaru.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte jalonul din PNRR privind pensiile speciale, s-a constituit un grup de lucru, specialiştii de la Ministerul Muncii fac analize şi există consultanţă din partea Băncii Mondiale.
Dan Cărbunaru a reiterat că pensiile militare nu sunt pensii speciale. "Există, pe de altă parte, şi faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale, deci sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiţiei în privinţa magistraţilor, pentru că şi acolo au fost anumite discuţii, atât deciziile Curţii Constituţionale, cât şi statutul recunoscut la nivel european, sunt garanţii care trebuie furnizate acestui corp. În privinţa, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activităţii pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii, împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere, vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm. (...) Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliţiei, dincolo de poziţia Guvernului, există şi această inserţie tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ţinând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem şi o formă agregată pe care să v-o prezentăm", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în cadrul discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leryen, pe tema îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, a fost atins şi subiectul înlocuirii prevederii privind procentajul 9,4% din PIB pentru pensii cu un indicator referitor la disciplina financiară, transmite Agerpres.
"Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară ", a declarat Nicolae Ciucă, joi, într-o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles. Vezi mai mult AICI.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Regele Frederik și Regina Mary...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...