Casus belli. Moartea Dariei Dughina, pretextul încropit de Moscova pentru noi atacuri. Cioroianu: Stăm cu sufletul la gură pentru 24 august
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 23 aug 2022, 16:16
Sute de persoane s-au adunat la Moscova pentru o slujbă de pomenire pentru Daria Dughina, susţinătoare înfocată a invaziei Rusiei în Ucraina, ucisă sâmbătă de explozia unei bombe plasată în maşina femeii, anunță Rador.

Daria Dughina a fost fiica scriitorului ultranaţionalist Aleksandr Dughin. "A trăit în numele victoriei, a murit în numele victoriei", aşa a cerut Aleksandr Dughin oamenilor să îşi aducă aminte de fiica sa.

Daria Dughina este cunoscută ca un comentator naţionalist, care a descris unitatea soldaţilor ucraineni ca fiind "non-umană".

Autorităţile ruse au găsit în doar 48 de ore autorii atacului și au acuzat Ucraina pentru asasinat, dar Kievul a respins acuzaţiile Moscovei.

Aleksandr Dughin a mai spus marţi că modul în care poate fi marcată moartea fiicei sale este lupta continuă pentru Rusia şi pentru credinţa ei creştin ortodoxă. 

Pretext pentru noi lovituri sângeroase

Rusia ar putea folosi asasinatul pentru a crește încrederea opiniei publice din țară în privința invaziei militare din Ucraina.

Fostul ministru român de externe Adrian Cioroianu este de părere că Rusia va încerca să folosească moartea Dariei Dughina pentru a lovi mai aspru Ucraina.

”Prea multe fire conduc spre ideea că se pregătește o lovitură de proporții (de la Moscova n.r.), cuplată și cu această ciudată încropire de fapte, generate de moartea Dariei Dughina. Are atât de multe pete albe această afacere, încât ne întrebăm dacă nu cumva e pretextul pentru a vinde rușilor niște atacuri de proporții mâine. Deci, mă tem că mâine (24 august - n.r.) va fi ziua în care am putea avea breaking news-uri nedorite. Pare a fi calmul de dinaintea furtunii”, a opinat Cioroianu.

Daria Dughina (29 de ani) a fost ucisă sâmbătă seara în explozia SUV-ului pe care îl conducea pe o autostradă de lângă Moscova, venind de la un festival la care participase împreună cu tatăl său.

Jurnalistă şi politolog, ea era fiica lui Aleksandr Dughin, ideolog şi scriitor ultranaţionalist care promovează o doctrină imperialistă. La fel ca tatăl său, ea era o susţinătoare înverşunată a ofensivei ruse în Ucraina.

Sute de persoane, între care rude şi responsabili politici, s-au recules lângă sicriul ei, lângă care fusese atârnat un portret al ei zâmbind, relatează AFP.

'Vă mulţumesc tuturor că aţi venit. Nu ştiam că am atât de mulţi prieteni', a spus Dughin, liderul mişcării euroasianiste, în cadrul ceremoniei de rămas bun de la Moscova, la care au participat mai multe mii de moscoviţi, potrivit agenţiei de presă EFE.

'Ea a murit pe front pentru naţiune, pentru Rusia. Frontul este aici', a declarat Dughin cu o voce tremurândă şi ochii înceţoşaţi de lacrimi. 'Ea a trăit pentru victorie şi a murit pentru victorie, pentru victoria noastră rusă', a adăugat el.

La mai puţin de 48 de ore de la moartea Dariei Dughina, Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB, ex-KGB) a anunţat luni că a ajuns la concluzia că atacul a fost pregătit şi executat de către serviciile de informaţii ucrainene. Kievul a dezminţit orice implicare în acest asasinat.

Într-un mesaj de condoleanţe, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni, la două zile după atentat, o 'crimă oribilă, plină de cruzime', care 'a întrerupt prematur viaţa Dariei Dughina, o personalitate sclipitoare şi talentată, cu o inimă de rus adevărat'.

Putin a decorat-o postum pe Dughina cu Ordinul Curajului, o decoraţie importantă în Federaţia Rusă.

Promotor al 'Euroasianismului', o doctrină imperialistă ce pledează pentru o alianţă între Europa şi Asia, sub conducerea Rusiei, Aleksandr Dughin este vizat din 2014 de sancţiunile Uniunii Europene. Personalitate mediatică şi poliglot, Dughin exercită influenţă asupra unei părţi a extremei drept europene.

Supranumit de unele media drept 'creierul lui Putin', Dughin este prezentat uneori ca fiind un apropiat al preşedintelui rus. Dar acesta din urmă nu l-a susţinut niciodată în public, în timp ce numeroşi observatori relativizează influenţa sa asupra Kremlinului. În orice caz, numeroşi analiştii ruşi au declarat luni - în diferite media - că Dughin este mai mult cunoscut în Occident decât în Rusia, unde este un politolog marginal, identificat cu extrema dreaptă, iar despre fiica sa majoritatea ruşilor au aflat abia sâmbătă seara, când s-a produs atentatul, potrivit portalului independent rusesc ZonaMedia. 

Articole similare

Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole