Cât câștigă o femeie, comparativ cu un bărbat. DECALAJUL, de 7 ori mai mare decât ce spune statistica
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Decalajul salarial femei - bărbați în România rămâne destul de ridicat.

Ziua Internațională a Femeii a devenit de câțiva ani un prilej de a aduce în atenția publică diferențele salariale și de oportunități în carieră dintre femei și bărbați, statisticile oficiale raportate în aceste zile plasând România pe penultimul loc în UE, ultimul fiind ocupat de Luxemburg, în ceea ce privește decalajul salarial femei - bărbați, cu doar 3,3%, față de o medie a țărilor UE de 14,1%.

Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor.

Conform PwC România, decalajul salarial mediu între femei și bărbați în România este de 23%, nu de 3,3%, cât arată statisticile.

Domeniul bancar înregistrează cea mai mare diferență în ceea ce privește salariul de bază.

Studiul vine să spulbere percepția că România și, în general, țările din spațiul ex-comunist, nu au probleme de echitate salarială și incluziune, pentru că, istoric, femeile au fost încadrate în câmpul muncii cot la cot cu bărbații de câteva zeci de ani.

Iată câteva motive pentru care statistica trebuie privită cu scepticism

- Rata de participare a femeilor din România la piața muncii este tot printre cele mai mici din UE (~55%), existând o corelație dovedită între ponderea de femei angajate și decalajul salarial. Acolo unde procentul femeilor active pe piața muncii este mic, de obicei, participarea se datorează categoriilor educate, cu potențial de câștig salarial mai mare, ceea ce influențează media.

- Sectorul public (care reprezintă aproximativ un sfert din populația angajată a României) este dominat de femei, atât numeric, cât și din punct de vedere salarial, fiind unul dintre puținele sectoare cu decalaj negativ (femeile câștigă, în medie, mai mult decât bărbații).

- Ponderea foarte mare a angajaților plătiți cu salariul minim pe economie, care ”egalizează”, cel puțin pe hârtie, salariile, nefiind cunoscute câștigurile reale.

PwC a analizat decalajul salarial pe baza datelor din studiile salariale care include companii private, medii sau mari, multinaționale sau locale, având peste 250.000 de angajați.

„Folosind aceeași metodologie de calcul, rezultatul este radical diferit, respectiv avem un decalaj mediu de 23,3% în favoarea bărbaților, în ceea ce privește salariul de bază, și un decalaj de peste 30% în ceea ce privește bonusurile.

Explicația constă în distribuția salariilor pe intervale statistice. Studiul nostru include circa 60% femei și 40% bărbați, dar în cuartila inferioară (sfertul cu cele mai mici salarii) sunt peste 70% femei, ceea ce înseamnă că acestea tind să ocupe mai degrabă posturile slab plătite din eșantionul nostru”, transmite PwC.

Astfel, diferența cea mai mare este la nivel de operator (16,4%), explicația fiind legată tot de tipul de posturi ocupate de femei. De exemplu, la nivel de muncitor / operator, femeile ocupă mai degrabă roluri necalificate și, deci, mai slab remunerate. Cea mai mică diferență este la nivelul supervizorilor / șefilor de echipă, unde nu sunt diferențe semnificative în cerințele posturilor.

Sectorul bancar, cel mai dezechilibrat

Domeniul bancar înregistrează cea mai mare diferență în ceea ce privește salariul de bază (29,4%), urmat îndeaproape de Tehnologie (29,1%). Sectoarele farmaceutic și industrial sunt cele mai echilibrate.

Nu în ultimul rând, analiza pe categorii de vârstă reflectă o accentuare a discrepanțelor la generațiile senioare.

Dacă la în cadrul grupei 15-25 de ani (unde avem nivelul de începători în toate industriile), diferențele sunt insesizabile (3,5%), odată cu acumularea de experiență în câmpul muncii, pasul este semnificativ și progresia este clară, de la o generație la alta, de la 25,7% în grupa de vârstă 26-43 de ani, la 37,8% în grupa 44-54 de ani și 38,2% peste 55 de ani.

Diferențele sunt foarte mici, însă ele cresc pe măsură ce ne uităm în partea de sus a intervalului, ajungând la 7-8% la cele mai mari salarii de pe același post.

Ipoteze privind cauzele acestor discrepanțe și potențiale arii de intervenție, după cum urmează:

- În general, problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferență de oportunități pentru a accesa profesii și locuri de muncă bine plătite

- De asemenea, ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activități casnice și de îngrijire) limitează oportunitățile de educație și carieră. Un impact similar îl are și ”penalitatea” maternității care creează un dezavantaj semnificativ (a se vedea saltul decalajului salarial în grupa de vârstă cu cea mai mare incidență a maternității)

- Segregarea sectorială și profesională, în general, bazată pe elemente culturale adânc înrădăcinate din copilărie, chiar dacă motivele inițiale ale acestei segregări (de ex. efortul fizic al anumitor activități) au dispărut, direcționează femeile către domenii mai slab remunerate

- Este posibil ca diferențele de atitudine și comportament, la fel, izvorâte din elemente culturale, să avantajeze bărbații, care sunt mai asertivi în a-și negocia drepturile, de aceea sunt mai bine reprezentați în partea superioară a intervalului statistic.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Ce s-a întâmplat cu Mary Austin, fosta logodnică a lui Freddie Mercury, după moartea artistului

Captura Youtube

Jason Momoa a vorbit despre dragostea sa pentru Barbra Streisand: Crăciunul nu începe fără ea

Captura Youtube

Tish Cyrus recunoaște că nu a vrut niciodată să divorțeze

Captura Facebook

Zayn Malik aduce un omagiu emoționant lui Liam Payne în timpul turneului

Mariah Carey: Pare real faptul că au trecut 30 de minute de când am lansat "All I Want For Christmas Is You"

Mariah Carey: Pare real faptul că au trecut 30 de minute de când am lansat "All I Want For Christmas Is You"

FOTO: Pexels

Când începe vacanța de iarnă și câte zile libere au elevii și angajații



Cele mai noi articole

Gabriel Cotabiță va fi incinerat astăzi

Gabriel Cotabiță a murit, lăsând în urmă o durere imensă...

pixel