Ce NU ai voie să faci pe 8 noiembrie 2024
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cunoscuți ca ocrotitorii oamenilor de la naștere și până la trecerea în neființă.

Conform credinței ortodoxe, cei doi arhangheli, purtători ai sabiei victoriei, sunt conducătorii oștirilor îngerești și călăuzitori ai sufletelor în drumul lor spre Rai. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea nașterii lui Iisus Hristos, motiv pentru care este asociat cu revelația divină, milostenia și îndurarea. Gavriil, mesagerul divin, este cel prin care Dumnezeu trimite mesaje oamenilor și cel care patronează Paradisul, oferind inspirație, intuiție și darul clarviziunii. Sfântul Arhanghel Mihail este protectorul monahilor, al armatelor creștine și al voievozilor, aceștia purtând adesea icoana sa pe câmpul de luptă.

Supranumit „Apărătorul Credinței”, Mihail este invocat în slujbele religioase pentru protecție în fața războiului și obținerea victoriei în lupte. Numele său, Mihail, înseamnă „Acela care este ca Dumnezeu”. În tradiția populară românească, Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt considerați păzitorii oamenilor pe tot parcursul vieții lor și asistenți la Judecata de Apoi, când purifică conștiințele și ard păcatele lumii. Arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul muribunzilor, protejându-le sufletul de influența malefică a Satanei.

O superstiție răspândită afirmă că Sfinții Mihail și Gavriil protejează casa și familia, iar în această zi se evită munca în gospodărie pentru a nu atrage ghinionul sau bolile. Credincioșii sunt încurajați să se roage și să participe la slujbe pentru a primi binecuvântare și protecție.

De asemenea, se crede că pe 8 noiembrie certurile și supărările trebuie evitate, deoarece conflictele din această zi ar putea afecta negativ armonia în familie pentru tot restul anului. Tradiția spune că, de Sfinții Mihail și Gavriil, este bine să se aprindă lumânări pentru sufletele celor decedați.

O altă credință specifică acestei zile interzice femeilor însărcinate să vorbească de rău, pentru că orice răutate exprimată se va întoarce asupra lor. De asemenea, se spune că munca în această zi va influența negativ copilul, făcându-l leneș. Pentru a-i asigura o viață îmbelșugată și trainică viitorului copil, tradiția recomandă ca femeile însărcinate să ofere dulciuri și haine celor nevoiași.

Articole similare

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun

Sursa foto: Facebook

Eleganță regală: Regele Frederik și Regina Mary își dezvăluie noile portrete oficiale



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel