Ce se întâmplă acum în unele țări din Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina, este extrem de interesant, spune un ambasador
Autor: Anca Murgoci
Data actualizării:
Data publicării:
Ambasadorul Victor Jackovich a vorbit, la DC News și Defense Romania, despre ce se întâmplă acum în unele țări din Europa de Est, în contextul războiului din Ucraina.

Bogdan Chirieac: În această parte de Europei de Est, unde se află România şi Polonia, există şi o serie de ţări care au o atitudine diferită faţă de Moscova în acest moment, mă refer de exemplu la Ungaria. Credeţi că acest lucru va slăbi flancul estic sau este doar o chestiune de reclamă între prim-ministrul Viktor Orban  şi Vladimir  Putin, ei au semnat deja un nou contract de furnizare a gazelor pentru Budapesta?

Victor Jackovich: Este foarte interesant ceea ce s-a întâmplat în unele ţări din Europa de Est, aţi menţionat Ungaria, putem spune acelaşi lucru despre Polonia, unde există regimuri, guverne care au o puternică componentă populistă, dar trebuie să recunoaștem faptul că aceste guverne sunt alese ca urmare a alegerilor democrate. 

Bogdan Chirieac: Aşa este.

Victor Jackovich: Iar dacă trebuie să facem ceva, acel lucru este să ascultăm oamenii. Campania mea, proiectul meu aşa cum îl văd eu despre ceea ce ar trebui să facem este că ar trebui să comunicăm constant cu oamenii. În primul rând, trebuie să ascultăm ceea ce îşi doresc oamenii de la noi, în cazul României, ce îşi doresc românii de la NATO, de la UE sau de la SUA. Dar trebuie să oferim oportunităţi pentru educarea populaţiei. Trebuie să oferim oportunităţi în care să le comunicăm oamenilor din Polonia, România sau Ungaria ce înseamnă comunitatea euro-atlantică, ce înseamnă să fii membru al UE, care sunt beneficiile, dar şi obligaţiile parteneriatului cu NATO. Suntem de multe ori prea mulţumiţi de aceste aspecte. În trecut, credeam că suntem liderii acestor cluburi selecte, şi toţi îşi doresc să facă parte din club, dar să nu uităm de Brexit sau de situaţiile din alte ţări, iar dacă nu era criza războiului din Ucraina, ce s-ar întâmpla dacă am avea un referendum despre membrii NATO să zicem în Olanda, sau în alte ţări, ce s-ar întâmpla dacă am face abstracție de situația din Ucraina? Trebuie să ne asigurăm că avem sprijinul populaţiei. Nu putem presupune că datorită politicilor minunate pe care le implementăm, cel puţin credem că sunt minunate, oamenii le vor susţine. Oamenii le vor susţine doar dacă le înţeleg, dacă ştiu care sunt acele politici, şi apoi trebuie să fii pregătit pentru diversiuni, pentru că dacă ai făcut o treabă bună, dacă ai politici bune, şi dacă le-ai prezentat populației, este posibil ca oamenii să le susţină. Dar trebuie să fii pregătit pentru ca oamenii să îţi spună că ar trebui să mergi într-o direcţie diferită. Iar atunci trebuie să fii pregătit să spui că vei merge într-o direcţie diferită fie, să spui că nu le-ai prezentat corespunzător şi trebuie să încerci din nou.

Victor Jackovich a deținut numeroase posturi în aparatul de reprezentare american din Europa de Est, încă din anii '70-'80. A fost prezent la Kiev, București, Moscova și Sofia. La începutul anilor '90, a fost primul ambasador american în Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, ulterior ocupând același post și în Slovenia. Cariera sa diplomatică a mai inclus și postul de înalt consilier politic al guvernului american pentru operațiile militare americane din Afganistan.

VEZI ȘI: Teorie tare despre diabet. Un medic spune care e valoarea reală care îi indică semnalul de alarmă: La acel moment, s-au băgat politicienii și au spus: „Sunteți nebuni?”

Articole similare

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...


Top citite
Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

Photo by @solenfeyissa/Unsplash

Sony a primit peste 800.000 de dolari pentru încălcarea drepturilor de autor de către TikTok


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Care este țara cu cei mai mulți miliardari

Conform unei liste a celor mai bogați oameni din lume...

pixel