Ce se întâmplă cu corpul uman după zborurile spațiale
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Scăderea masei osoase, problemele cardiace și pietrele la rinichi sunt câteva dintre provocările majore pe care corpul uman le întâmpină în spațiu. Totuși, un set de aproximativ douăzeci de studii efectuate pe turiști spațiali, publicate marți în revista Nature, concluzionează că organismul se recuperează aproape complet la trei luni după revenirea pe Pământ, informează AFP.

"Aceasta este cea mai amănunţită examinare a unui echipaj pe care am efectuat-o vreodată", a declarat Christopher Mason de la Facultatea de Medicină "Joan & Sanford I. Weill" din cadrul Universităţii Cornell din New York, autorul principal al unuia dintre studii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Înțelegerea impactului zborurilor spațiale asupra sănătății este esențială pentru viitoarele misiuni lunare cu echipaj uman și pentru explorările dincolo de Lună, precum și pentru industria turismului spațial, care dorește să ofere astfel de experiențe celor care își pot permite financiar o astfel de călătorie.

Cercetători de la peste 100 de instituții din întreaga lume au analizat datele de sănătate ale celor patru turiști spațiali ai companiei SpaceX, care au petrecut trei zile pe orbită într-o capsulă fără astronauți profesioniști la bord, în septembrie 2021.

Deși dimensiunea eșantionului este mică în comparație cu cele aproape 700 de persoane care au vizitat spațiul de la începutul misiunilor de explorare spațială, guvernele nu au fost întotdeauna dispuse să împărtășească datele din misiunile lor, a subliniat Afshin Beheshti de la NASA, unul dintre oamenii de știință care au condus cercetarea.

Cei patru americani din misiunea Inspiration4 nu au ezitat să se supună unei serii de teste, iar rezultatele au fost difuzate pe scară largă și comparate cu cele obținute de la alți 64 de astronauți.

Modificări la nivelul sângelui, inimii, pielii, proteinelor, rinichilor, genelor, celulelor: aproape totul în organism a fost luat în considerare.

Pe Marte "în deplină siguranţă"

Un zbor în spaţiu cu echipaj uman poate duce la scăderea masei osoase, la probleme cardiace, oculare şi renale. Dar aproximativ 95% dintre aceşti indicatori de sănătate revin la nivelurile anterioare în termen de trei luni după întoarcerea pe Pământ, iar oamenii se recuperează rapid, a explicat Christopher Mason.

El speră că aceste descoperiri îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice medicamentele sau măsurile care vor fi necesare pentru a proteja mai bine echipajele.

Misiunea Inspiration4, finanţată de căpitanul său miliardar Jared Isaacman, a vrut să demonstreze că spaţiul este accesibil şi pentru persoanele care nu petrec ani întregi antrenându-se pentru o astfel de performanţă.

Unul dintre studii a arătat că telomerii - extremităţile cromozomilor - celor patru membri ai echipajului s-au lungit într-o manieră spectaculoasă în perioada petrecută pe orbită. Dar în lunile care au urmat întoarcerii pe Pământ, telomerii au revenit la lungimea lor iniţială.

Întrucât telomerii se lungesc şi odată cu vârsta, găsirea unei modalităţi pentru a rezolva această problemă ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii, a comentat Susan Bailey, de la Universitatea de Stat din Colorado, autoarea unuia dintre studii.

Având în vedere datele colectate până în prezent, "nu există niciun motiv pentru care să nu putem ajunge pe Marte şi să ne întoarcem în deplină siguranţă", a declarat Christopher Mason.

Dar "probabil nu vom face mai multe călătorii, având în vedere amploarea radiaţiilor", a adăugat el.

Un studiu a arătat că şoarecii expuşi la radiaţii echivalente cu cele acumulate în 2,5 ani petrecuţi în spaţiu au suferit leziuni renale permanente.

"Chiar dacă un astronaut poate merge pe Marte, este posibil ca la întoarcere să aibă nevoie de dializă", a declarat autorul principal al unuia dintre studii, Keith Siew, de la London Tubular Centre, într-un comunicat de presă.

Un alt studiu sugerează că astronauţii de sex feminin ar putea tolera mai bine stresul cauzat de zborurile în spaţiu. "Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că femeile pot naşte copii, astfel încât corpul lor este mai obişnuit cu schimbările majore", a explicat Christopher Mason. 

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel