Ce utilitate nouă i-au găsit oamenii de știință zațului de cafea
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Pe lângă însușirea sa ca produs cosmetic, zațul de cafea pare să aibă o întrebuințare și în domeniul construcțiilor, cel puțin asta susțin oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Australia au descoperit că zaţul de cafea poate fi folosit pentru producţia de beton mai rezistent, transmite miercuri agenţia Xinhua.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii RMIT din Melbourne a dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zaţul de cafea în "biochar" - bio-cărbune vegetal - printr-un proces cu consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius, potrivit unui comunicat emis miercuri de instituţia de învăţământ superior.

Publicată în Journal of Cleaner Production, descoperirea este prima de acest fel care dovedeşte că zaţul de cafea, un produs rezidual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăţi betonul, se arată în comunicat.

Australia generează anual 75 de milioane de kilograme de produs rezidual din cafea măcinată - cea mai mare parte din această cantitate ajungând la gropile de gunoi. La nivel global, sunt generate anual 10 miliarde de kilograme de zaţ, potrivit Xinhua.

De ce să nu mai arunci zațul de cafea. Îl poți folosi ca tratament cosmetic

Zațul de cafea are efect exfoliant asupra pielii. Cafeaua, bogată în antioxidanți, are rolul de încetini procesul de îmbătrânire al pielii. Efectele cafelei asupra pielii sunt similare cu cele ale acidului hialuronic, deoarece stimulează producția de colagen și de elastină și redau fermitatea și suplețea pielii. 

Zațul de cafea protejează de radiațiile ultraviolete

Specialiștii arată că zațul de cafea protejează și împotriva ultravioletelor. Zațul de cafea atunci când este inclus în compoziția produselor de îngrijire a pielii, are efect de protecție și diminuează riscul de pigmentare și de formare a ridurilor.

Scrub natural

Zațul de cafea este un exfoliant natural. Folosit pe față, acesta curăță tenul în profunzime, eliminând celulele moarte și face pielea mai fermă. Cofeina are rolul de a reda luminozitatea tenului și elimină cearcănele. Specialiștii susțin că efectele cafelei asupra pielii sunt similar cu cele ale acidului hialuronic, deoarece stimulează producția de colagen și de elastină și redau fermitatea și suplețea pielii.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel