Cel mai consumat medicament de femei ar putea să se dea fără rețetă
Autor: , Anca Murgoci | Dată: 28 sep 2022, 09:41
Cel mai consumat medicament de femei ar putea să se dea fără rețetă.

Cel puțin așa s-ar putea întâmpla în Spania. Acolo este o dezbatere ridicată de trei companii medicale și farmaceutice, care și-au făcut publică poziția în favoarea eliberării pilulei cu progestativ, fără prescripție medicală.

Este un tip de contraceptiv oral pentru utilizare regulată, cu un profil ridicat de siguranță, deoarece chiar și femeile care alăptează  îl pot lua. Acești specialiști caută să „elimine barierele” în calea accesului la medicament.

Totuși, Societatea Spaniolă de Contracepție (SEC) consideră că această posibilitate ar fi o „capcană” și pledează pentru prescrierea rețetei pentru a se asigura că fiecare femeie primește pilula care i se potrivește cel mai bine și astfel să îmbunătățească aderența la tratament.

Decizia va fi luată de Ministerul Sănătății din Spania. 

Acest tip de contracepție este deja disponibil fără prescripție medicală în Regatul Unit „cu scopul de a reduce numărul de sarcini nedorite”.

După cum au explicat specialiștii, una dintre principalele origini ale sarcinilor nedorite este lipsa accesului la contraceptivele orale zilnice, care este a doua cea mai folosită metodă de prevenire a reproducerii după prezervativ. Această măsură ar constitui un „avans social important”, întrucât ar crește continuitatea tratamentului și ar reduce lacunele în utilizarea acestuia, adică întreruperile care implică riscul unor sarcini nedorite.

VEZI ȘI: Nadine: De ce, deși locuiesc în Franța, dar la țară, nu am văzut niciun om fără dinți în gură

Cu toate acestea, nu toți profesioniștii din acest domeniu gândesc la fel. Unii critică inițiativa pe care o consideră o „capcană”. De ce? Pentru că nu există o singură pastilă care să funcționeze la fel de bine pentru toate femeile. Contracepția înseamnă mai mult decât să luați o pastilă, este nevoie de sfatul profesioniștilor din domeniul contracepției.

Pilulele monohormonale (sau progestative)

Acest tip de anticoncepţionale, cunoscute şi ca „micro-pilule”, conţin doar un singur tip de hormon de sinteză numit progestativ. Sunt recomandate femeilor care nu pot lua estrogen şi conţin pilule active, iar menstruaţia poate să apară sau nu la administrarea acestor tipuri de pilule contraceptive.

Mare atenţie însă, aceste anticoncepţionale au un interval de administrare limitat. Trebuie luate într-un interval fix de 3 ore. De exemplu, dacă prima pilulă a fost luată seara la ora 19:00, atunci în zilele următoare administrarea lor trebuie încadrată în intervalul 19:00-21:00, altfel riscul să rămâneţi însărcinată este destul de ridicat.

Articole similare

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.

Moscova acuză Ucraina că a atacat teritoriul Rusiei cu drone

Mosocva acuză un atac ucrainean cu drone asupra unor...


Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.