Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Probabil că majoritatea dintre noi ne amintim exact ce făceam pe 11 septembrie 2001, când am aflat vestea despre atentatele teroriste, dar puțini își imaginau în acele clipe impactul pe care îl vor avea evenimentele de la 9/11.
Adrian Cioroianu arată că atentatele de la 11 septembrie au un impact care depășește cu mult numărul de aproape 3 mii de victime din acea zi: ”Trauma este cu mult mai mare. Evenimentul reprezintă o rană care încă nu s-a închis.”
Fostul ministru de externe apreciază că atentatele au reprezentat un punct de cotitură în istoria omenirii.
Foto: George Bush se afla în vizită la școala din Sarasota, în timpul atentatelor teroriste. Echipa sa a decis să evacueze zona și să creeze un mini-centru de comandă acolo - Arhivele Naționale ale SUA
”Din păcate, 11 septembrie rămâne o dată istorică. Lumea noastră s-a schimbat. Am ieșit cu toții din vârsta inocenței și a optimismului. Ne imaginam că, odată cu căderea Zidului Berlinului, din 1989, secolul 21 va fi unul al democrației, al păcii. Acea zi de 11 septembrie ne-a adus aminte că există civilizații diferite, ambiții politice diferite, există terorism și există alianțe care nu funcționează pentru că acei talibani fuseseră aliații lumii libere în Afganistan, împotriva URSS. Amploarea loviturilor de atunci încă ne rămâne de domeniul incredibilului”, conchide Cioroianu, într-o intervenție la Digi24.
La aniversarea a 21 de ani de la tragedia din 11 septembrie 2001, Arhivele Naționale amintește de câteva cifre care reflectă amploarea și consecințele acesteia.
Datorită numărului uriaș de morți - 2.977 de persoane - tragedia din 11 septembrie a devenit cel mai mare act terorist din istorie. De asemenea, în atentate și-au pierdut viața cinci români.
Nici înainte, nici de atunci, niciun atac terorist nu a luat atâtea vieți în același timp. În acea zi au murit și 19 atacatori sinucigași care au deturnat cele patru avioane de pasageri, dar aceștia nu sunt numărați printre victimele unui atac terorist.
Dacă numărăm și teroriștii Al-Qaeda, la bordul celor 4 avioane deturnate (inclusiv echipajele aeronavelor) se aflau 265 de persoane.
2.606 de morți sunt persoane care se aflau în și în apropierea celor două turnuri ale World Trade Center, iar alte 125 de persoane au fost victimele atacului asupra clădirii Pentagonului.
Vârsta majorității victimelor atacului terorist era de 35-39 de ani. Cea mai tânără dintre cei uciși pe 11 septembrie a fost americanca Christine Lee Hanson. Pentru o fetiță de doi ani, a fost primul zbor din viața ei. Împreună cu părinții ei, a zburat din Boston (Peter Hanson a lucrat acolo în sectorul IT, soția lui Sue era cercetător la Universitatea din Boston) la Los Angeles.
Zborul 175 al United Airlines, în care se afla Henson, a fost direcționat de teroriști în Turnul de Sud al World Trade Center din New York (la 9:03). Toate cele 65 de persoane aflate la bordul avionului și aproximativ 900 de persoane care se aflau în clădire și în apropierea acesteia au murit.
Cel mai în vârstă dintre victimele atacului terorist a fost americanul Robert Norton, în vârstă de 85 de ani, din Lubec ( Maine), un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. Împreună cu cea de-a doua soție, zbura în California pentru nunta fiului ei pe zborul 11 American Airlines (de la Boston la Los Angeles). Acest avion a fost primul care s-a prăbușit în Turnul de Nord al World Trade Center ( la 8:46).
Dintre cei aproape 3.000 de oameni ale căror vieți au fost întrerupte de atacul terorist, 2.600 aveau cetățenie americană, iar alte 372 de persoane erau cetățeni ai altor țări. Cei mai mulți dintre aceștia erau britanici (67 de victime), cetățeni ai Republicii Dominicane (47 de morți) și India (41 de victime). În total, atacul terorist din 11 septembrie a luat viețile cetățenilor a peste 90 de țări.
În atentate și-au pierdut viața și cinci români.
Cei 19 terorişti care au comis atacul proveneau din patru ţări (15 dintre ei erau cetăţeni ai Arabiei Saudite, 2 persoane din Emiratele Arabe Unite, câte unul din Liban şi unul din Egipt).
După ce ambele turnuri ale World Trade Center au căzut, doar 20 de persoane au fost salvate de sub dărâmături. Printre aceștia s-au numărat și șase pompieri și trei polițiști care au lucrat la locul tragediei până la prăbușirea clădirilor. Jenelle Guzman-McMillan, în vârstă de 29 de ani, secretar al Autorității Portuare din New York, a fost ultimul dintre cei salvați. A petrecut 27 de ore sub ruine.
Jenelle Guzman-McMillan a lucrat la etajul 64 al Turnului de Nord al World Trade Center, unde s-a prăbușit primul dintre avioanele deturnate. Ea a încercat să iasă din clădire la timp, dar din câte își amintește, a reușit să coboare la etajul 13 doar când turnul s-a prăbușit. „De fapt am crezut că suntem aproape acolo. Când coboram noi [colegii mei și cu mine], ne-am întâlnit cu pompierii care urcau. Totul s-a întâmplat atât de repede: pereții s-au despărțit brusc, au căzut resturi de sus . . Mai bine de o zi a așteptat ajutor printre resturile de beton care au împiedicat-o să se miște. Trezindu-se și pierzând din nou cunoștința, Guzman-McMillan a încercat să ceară ajutor până când un câine de căutare a găsit-o 27 de ore mai târziu.
Ruinele celor două turnuri ale World Trade Center reprezentau un pericol deosebit pentru toți cei care lucrau la locul tragediei sau locuiau în apropiere. Timp de multe luni, în locul unde se aflau cândva clădirile WTC, s-a înregistrat o concentrație crescută de substanțe toxice - de la praf de beton, plumb și mercur, până la azbest cancerigen și produse de ardere.
A fost nevoie de mai mult de 3 milioane de ore pentru a curăța 1,8 milioane de tone de resturi și resturi. Mii de muncitori, dar și salvatori, pompieri, polițiști și voluntari care au lucrat în zona Ground Zero, au plătit ulterior cu sănătatea lor. În total, aproximativ 400.000 de oameni au lucra în zona periculoasă.
La 20 de ani de la tragedie, 23.700 dintre aceștia au fost diagnosticați cu cel puțin una sau chiar mai multe forme de cancer, potrivit datelor Programului de Sănătate World Trade Center (din iunie 2021), program de specialitate care lucrează cu lichidatorii consecințelor atacului terorist și a altor persoane afectate. În acest timp, peste 1,5 mii de oameni au murit din cauza cancerului, a cărui apariție este asociată cu prezența în zona WTC după 11 septembrie.
Valoarea totală a pierderilor asigurate ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie este estimată la 40 de miliarde de dolari. Această sumă, care a făcut din tragedie cel mai mare eveniment de asigurare din istorie, a inclus plăți pentru viață, sănătate, proprietate, transport, răspundere civilă, asigurare de aviație, precum și compensații pentru angajații WTC distrus. Grupul Silverstein, principalul locatar al turnurilor World Trade Center, a primit aproximativ 4,6 miliarde de dolari în plăți de asigurări.
În ultimii 20 de ani, au fost publicate multe estimări ale pagubelor economice cauzate Statelor Unite de un atac al-Qaeda (de la 40 de miliarde de dolari la 123 de miliarde de dolari, conform Centrului CREATE de la Universitatea din California de Sud). Cifrele variază în funcție de metodologiile de calcul, cu toate acestea, într-un articol analitic consolidat al economiștilor americani pentru 2009, valoarea totală a pierderilor este estimată la aproximativ 100 de miliarde de dolari (2,5 bugete anuale moderne ale Ucrainei), sau puțin mai puțin de 1% din SUA. PIB la acea vreme.
La 10 ani după tragedie, NYT a estimat pagubele la o sumă similară - aproximativ 123 de miliarde de dolari, care a inclus:
22 de miliarde de dolari în pierderi pentru companiile care au fost forțate să înceteze temporar să facă afaceri (în special , cele ale căror birouri erau situate în World Trade Center distrus);39 de miliarde de dolari în pierderi pentru industria aviației – atacurile teroriste din 11 septembrie au dat o lovitură uriașă acestui sector, atât din cauza respingerii temporare a milioane de oameni de la călătoriile aeriene, cât și din cauza necesității actualizării serioase a măsurilor de securitate;61 de miliarde de dolari — pierderi în turism și alte industrii din cauza unei reduceri serioase a călătoriilor;1 miliard de dolari - din cauza anulării multor evenimente planificate.Peste 140.000 de locuri de muncă pierdute: o lovitură pentru New York
New York și centru de afaceri, Manhattan, au suferit cele mai mari pierderi în urma evenimentelor din 11 septembrie. După cum au arătat studii ulterioare, în prima lună după atacurile teroriste, orașul a pierdut 143.000 de locuri de muncă, iar pierderile salariale s-au ridicat la 2,8 miliarde de dolari în primele trei luni după 11 septembrie 2001.
Pompierii lucrează la locul tragediei după prăbușirea ambelor turnuri ale World Trade Center - Arhivele Naționale ale SUA
Turnurile distruse ale WTC adăposteau peste 400 de companii, inclusiv birourile giganților financiari (Bank of America, Lehman Brothers) și Commodity Futures Trading Commission. Întreprinderile mici situate în Lower Manhattan și lângă World Trade Center în 2001 au fost, de asemenea, afectate. 18.000 de astfel de firme mici au fost forțate să se mute sau să se închidă, ceea ce a dat o lovitură suplimentară economiei orașului.
În general, valoarea pagubelor cauzate New York-ului este estimată la 33-36 de miliarde de dolari, din care 21,6 miliarde de dolari au fost destinate curățării ruinelor World Trade Center și refacerii infrastructurii celei mai afectate zone, inclusiv 1,4 miliarde de dolari pentru refacerea liniei de metrou care circulă în zona turnurilor distruse ale World Trade Center.
La 7 octombrie 2001, în a 26-a zi după atacurile teroriste din 11 septembrie, Statele Unite au efectuat primele lovituri aeriene împotriva instalațiilor militare ale mișcării talibane din Afganistan ( al-Qaeda avea sediul în această țară în acel moment). Astfel a început misiunea americană de 20 de ani în această țară și războiul global al Washingtonului împotriva terorismului internațional. În 2003, războiul SUA din Irak a devenit parte a acestuia - administrația lui George Bush Jr. a acuzat regimul lui Saddam Hussein de dezvoltarea armelor de distrugere în masă și de colaborare cu Al-Qaeda.
După cum a calculat New York Times în 2011, răspunsul global la 11 septembrie a costat 3,3 trilioane de dolari SUA în doar primii 10 ani după atacul terorist. Publicația a comparat această sumă cu banii pe care Al-Qaeda i-a cheltuit pentru pregătirea atacului său care implică patru avioane deturnate — costurile sunt estimate la 500 000 de dolari, ceea ce înseamnă că pentru fiecare dolar cheltuit de al-Qaeda pentru planificarea și efectuarea celui mai mare atac terorist din istorie, cel puțin 7 milioane de dolari cheltuiți de SUA, a concluzionat NYT.
În 2021, la 20 de ani de la atacul terorist, presa americană a discutat și despre costul politic al acestor consecințe pentru Statele Unite — după noua ascensiune la putere a mișcării talibane din Afganistan, odată cu răsturnarea căreia a început răspunsul „asimetric” al Washingtonului. la atacurile teroriste din 11 septembrie.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
Papa Francisc, care a evitat în...