Cercetătorii chinezi dezvoltă prima piele electronică inspirată de structura pielii umane
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Cercetătorii chinezi au realizat o premieră mondială prin crearea unei piele electronice inspirată de cea umană. Această piele artificială are o structură tridimensională care imită cele trei semnale mecanice descoperite la nivelul pielii umane, informează Xinhua.

Receptorii senzoriali din pielea umană, distribuiți complex în 3D, percep cu acuratețe forțele și tensiunile externe. Inspirându-se din această distribuție spațială, cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din China au dezvoltat o piele electronică care reproduce structura pielii umane, având propria "epidermă", "dermă" și "țesut subcutanat".

Această piele electronică poate decodifica și percepe simultan trei semnale mecanice - presiune, frecare și tensiune - la nivel fizic, conform studiului publicat recent în revista Science.

"Un petic de piele electronică, de dimensiuni comparabile cu vârful unui deget arătător, este echipat cu 240 de senzori metalici, fiecare având o dimensiune cuprinsă între două şi trei sute de micrometri" a declarat Zhang Yihui, autorul corespondent al studiului.

"Dispunerea lor spaţială imită îndeaproape distribuţia celulelor receptoare tactile din pielea umană'" a adăugat el.

Senzorii colectează semnale care sunt procesate meticulos şi ulterior rafinate prin algoritmi de învăţare profundă, permiţând pielii biomimetice să distingă textura şi contururile obiectelor cu o precizie remarcabilă.

Aceasta dispune de o rezoluţie remarcabilă de percepţie a poziţiei presiunii, de aproximativ 0,1 milimetri, rivalizând cu sensibilitatea pielii umane autentice, potrivit studiului.

Pielea electronică are potenţialul de a fi integrată în vârful degetelor roboţilor medicali pentru diagnosticarea şi intervenţiile precise în stadii incipiente ale unor boli. De asemenea, poate fi folosită ca un plasture pentru a asigura o monitorizare în timp real a parametrilor vitali de sănătate, inclusiv a saturaţiei oxigenului în sânge şi a ritmului cardiac, a explicat cercetătorul Zhang Yihui.

Articole similare

Massive Attack și concertul lor revoluționar pentru mediu

Massive Attack, legendara trupă de trip-hop din Bristol,...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...


Top citite
Foto: Pexels

Celine Dion și Lady Gaga vor cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris

Foto: Pexels

Fanii Sabrinei Carpenter denunță costurile exorbitante ale biletelor pentru turneul arenelor

Captura Instagram

Victor Cornea, gest superb față de fetițele Andreei Bălan

Foto: Pexels

Interpol reflectează asupra scenei iconice din "Friends" în timp ce începe turneul aniversar de 20 de ani

Captura Youtube

Janet Jackson și-a amintit cum și unde a scris piesa "Scream" alături de Michael Jackson

Captura Youtube

Smiley a lansat melodia "Cum te văd eu"


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Radio DC News vă invită la o serie de concerte...

pixel