Cetățenie ”doar cu buletinul”. Rusia vrea să simplifice obținerea certificatului. Vizați sunt cetățenii din fostele republici, inclusiv cei din Republica Moldova
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Vladimir Putin a trimis Dumei de Stat  un proiect de lege, care va ușura obținerea cetățeniei ruse. Principala categorie vizată de proiect sunt persoanele născute în fosta Uniune Sovietică.

Actul normativ simplifică cerințele pentru obținerea cetățeniei Federației Ruse, fiind lărgită plaja categoriilor de persoane eligible. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, pot obține cetățenia rusă toți cei născuți pe teritoriul Federației Ruse înainte de 6 februarie 1992, precum și cei care au cel puțin un părinte care, la data nașterii solicitantului, era cetățean al fostei URSS și a locuit pe teritoriul Federației Ruse, scrie TASS.

Dobândirea simplificată a cetățeniei ruse va putea fi solicitată și de către persoanele ale căror rude apropiate sunt cetățeni ai Federației Ruse și au reședința permanentă în Rusia.

Modificările privind obținerea cetățeniei îi vizează în mod special pe cetățenii eligibili din Belarus, Ucraina, Moldova și Kazahstan.

Președintele Rusiei va putea stabili cine va avea dreptul la dobândirea simplificată a cetățeniei ruse, ținând cont și de unele „aspecte umanitare, dar și de altă natură”.

Cine poate obține cetățenia rusă:

  • persoanele născute pe teritoriul Federației Ruse înainte de 6 februarie 1992;
  • persoane cu cel puțin un părinte care era cetățean al fostei URSS la momentul nașterii solicitantului și locuia permanent pe teritoriul Federației Ruse;
  • militarii care au depus un jurământ de credință față de URSS sau Federația Rusă și au servit, începând cu 6 februarie 1992, în unități militare aflate sub jurisdicția Federației Ruse, staționate pe teritoriile altor state.

Citește și: Fondatorul publicației Sputnik și Pogrom a murit după ce a căzut de la etaj. Anchetatorii spun că ar fi fost sub influența drogurilor

Nu este prima încercare de acest fel a Federației Ruse, în aprilie 2019 președintele Putin semnând un decret care permite locuitorilor din anumite districte din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk să obțină cetățenia rusă printr-o procedură simplificată.

În luna mai, Putin a emis un nou decret prin care se simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru ucrainenii care au locuit în Crimeea și Donbas până în primăvara lui 2014.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Youtube

La ce a renunțat Feli pentru muzică: O să fie golul inimii mele întotdeauna

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

FOTO: freepik @cofentist_tm

Interzicerea TikTok nu va rezolva problemele legate de influența străină a rețelelor de socializare

Captura Facebook

Orlando Bloom i-a scris lui Katy Perry „o declarație de misiune”

Eurovision

Euforia Eurovision stimulează călătoriile spre Malmo, orașul suedez gazdă

Captura Facebook

David Gilmour a anunțat primul album după 9 ani


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Filmul "Back to black" cu Amy Winehouse apare pe 17 mai

UMR/Island Records urmează premiera filmului lui Sam...

Rugăciunea zilei de vineri

Această rugăciune ar trebui citită în fiecare zi de vineri.

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Musacaua de post este ideală în această perioadă. Iată cum se prepară...

pixel