Cheia de la celula lui Mandela, pusă ”sub cheie”. Casa de licitaţii a acceptat să oprească vânzarea
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Cheia de la celula în care legendarul preşedinte sud-african Nelson Mandela a fost încarcerat, la închisoarea de pe Robben Island, nu va mai fi vândută la o licitaţie ce urma să aibă loc luna aceasta la New York şi va fi returnată Africii de Sud, a informat guvernul sud-african citat de EFE.

Potrivit unui comunicat al ministrului Sportului, Artei şi Culturii, Nathi Mthethwa, preluat vineri de mediile locale, casa de licitaţii Guernseys a acceptat să suspende vânzarea, prevăzută pentru 23 ianuarie.

"Cheia simbolizează istoria dureroasă a Africii de Sud şi reprezintă totodată triumful spiritului uman asupra răului. Această cheie este o dovadă vie a lungului drum spre libertate şi aparţine poporului sud-african. Prin urmare trebuie restituită în mod legitim ţării", a subliniat ministrul.

Scoasă la vânzare de fostul gardian al lui Mandela



Casa de licitaţii Guernseys, cu sediu la New York, a acceptat să oprească vânzarea şi altor obiecte care i-au aparţinut lui Mandela, ce urmează să fie analizate de autorităţile sud-africane pentru a determina dacă fac parte din patrimoniul naţional.

Africa de Sud a cerut la 24 decembrie să fie oprită licitaţia pentru cheia celulei din Robben Island în care a fost închis Nelson Mandela, după o informaţie pe această temă apărută în ziarul britanic Daily Mail.

Potrivit ziarului britanic, cel care propusese spre vânzare această cheie este Christo Brand, fostul gardian al lui Mandela de la celebra temniţă de pe Robben Island.

Cheia de la celula din închisoare este unul dintre cele câteva obiecte scoase la vânzare. Printre alte obiecte importante se numără pictura originală a lui Mandela "The Lighthouse, Robben Island", bicicleta pentru exerciţii fizice şi o rachetă de tenis pe care Mandela le-a folosit la închisoare.

Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (în 1993), a petrecut 18 din cei 27 de ani de închisoare pe insula Robben. A fost eliberat în 1990, iar în 1994 a fost ales primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, scrie Agerpres.

Citește și: Telenovela Djokovic. Discursul de AUR al susținătorilor săi

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Sursă foto: Freepik

Poate iaurtul să reducă riscul de diabet? Iată ce spun experții

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Musaca de post. Rețeta delicioasă

Captura Youtube

Oana Radu a vorbit despre declinul său din muzică: După Vocea României a venit un val și m-a dărâmat

 Foto: Facebook The Family Royal

Palatul Buckingham actualizează în mod regulat planurile de înmormântare. Ce se întâmplă cu Regele Charles


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

pixel