China a făcut o greșeală prin exercițiile militare: Toată lumea a luat notițe
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Exercițiile militare cu muniție reală, efectuate de China au speriat o lume întreagă, dar au fost un prilej excelent pentru munca de observare a experților SUA.

Beijingul a efectuat, timp de patru zile manevre militare extinse, implicând majoritatea armelor și echipamentelor militare de care dispune. 

Totuși, avertismentul militar și politic fără precedent împotriva interferențelor externe asupra Taiwanului, au deschis o fereastră pentru a colecta informații pentru Statele Unite și aliații săi.

Occidentalii au putut examina rachetele pe care China le-ar folosi într-o invazie viitoare, precum și sistemele sale de comandă, control și comunicații, spun analiștii citați de Reuters.

Și pe frontul informațiilor strategice, exercițiile au oferit un indiciu asupra capacității Chinei de a bloca insula ca măsură premergătoare sau ca o alternativă la invazie.

China a efectuat, în premieră, exerciții de tragere cu rachete balistice asupra Taiwanului, precum și simulări ale unor atacuri aeriene și maritime asupra navelor de pe coasta sa de est.

Deși recunosc culegerea de date, doi oficiali militari americani au avertizat că exercițiile nu oferă informații atât de aprofundate despre starea armatei chineze.

Este puțin probabil ca China să-și fi etalat cele mai bune tactici și strategii în timpul exercițiilor despre care știe că sunt urmărite îndeaproape, a spus unul dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialii au spus că cele mai multe dintre sistemele și rachetele folosite de China par să fie cunoscute de Statele Unite și aliați, așa că nu este clar ce informație relevantă a fost culeasă în ultimele săptămâni.

Analistul de securitate din Singapore, Collin Koh, a spus că, într-o măsură mai importantă decât armele, exercițiile au oferit o șansă principală de a monitoriza elementele cheie chineze - Comandamentul Teatrului de Est al Chinei, Forța sa de rachete și Forța de sprijin strategic - structuri care operează împreună într-un mod complet coordonat și integrat.

Comisari politici - transmisia dintre Partid și comndantul navei

„Când colectezi acest tip de date de la cealaltă parte, înseamnă că îți poți da seama unde sunt vulnerabilitățile și te ajută să-ți creezi propriile sisteme de răspuns și de bruiaj”, a spus Koh pentru Reuters.

SUA au avut în regiune cel puțin patru nave militare, grupate în jurul portavionul USS Reagan, alături de care au operat și submarine americane, japoneze și taiwaneze, dar și aeronave de supraveghere avansată, de tip AWAX.

Trevor Hollingsbee, un fost analist de informații navale la Ministerul britanic al Apărării, a spus că o țintă cheie a informațiilor de semnale ar fi rolul comisarilor politici de pe nave - un sistem neobișnuit de control al Partidului Comunist în comparație cu armatele occidentale, un element asemănător cu modelul existent în România, în perioada comunistă, atunci când orice întreprindere avea în structura sa o persoană numită direct de partidul comunist.

„Vor căuta orice dovadă că sistemul de comandă cu două capete de angajare a unui ofițer politic pe navele de război chineze are un efect dăunător și exploatabil asupra eficienței luptei”, a declarat Hollingsbee pentru Reuters.

O declarație a Comandamentului Teatrului de Est din China a evidențiat că s-au luat măsuri de precauție. Acesta a descris aeronavele de avertizare timpurie și bruiaj care operează „într-un mediu electromagnetic complex pentru a perfecționa capacitățile comune de izolare și control”.

 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Vrei să te stabilești în Norvegia? Daniel Solheim a oferit informații pas cu pas

Captura Youtube

Cum se lucrează pe străzile din București în prag de alegeri

Captura Youtube

Ce este harm reduction. Dr. Alin Popescu: Este un concept foarte generos


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel