China a făcut o greșeală prin exercițiile militare: Toată lumea a luat notițe
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 12 aug 2022, 16:03
Exercițiile militare cu muniție reală, efectuate de China au speriat o lume întreagă, dar au fost un prilej excelent pentru munca de observare a experților SUA.

Beijingul a efectuat, timp de patru zile manevre militare extinse, implicând majoritatea armelor și echipamentelor militare de care dispune. 

Totuși, avertismentul militar și politic fără precedent împotriva interferențelor externe asupra Taiwanului, au deschis o fereastră pentru a colecta informații pentru Statele Unite și aliații săi.

Occidentalii au putut examina rachetele pe care China le-ar folosi într-o invazie viitoare, precum și sistemele sale de comandă, control și comunicații, spun analiștii citați de Reuters.

Și pe frontul informațiilor strategice, exercițiile au oferit un indiciu asupra capacității Chinei de a bloca insula ca măsură premergătoare sau ca o alternativă la invazie.

China a efectuat, în premieră, exerciții de tragere cu rachete balistice asupra Taiwanului, precum și simulări ale unor atacuri aeriene și maritime asupra navelor de pe coasta sa de est.

Deși recunosc culegerea de date, doi oficiali militari americani au avertizat că exercițiile nu oferă informații atât de aprofundate despre starea armatei chineze.

Este puțin probabil ca China să-și fi etalat cele mai bune tactici și strategii în timpul exercițiilor despre care știe că sunt urmărite îndeaproape, a spus unul dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialii au spus că cele mai multe dintre sistemele și rachetele folosite de China par să fie cunoscute de Statele Unite și aliați, așa că nu este clar ce informație relevantă a fost culeasă în ultimele săptămâni.

Analistul de securitate din Singapore, Collin Koh, a spus că, într-o măsură mai importantă decât armele, exercițiile au oferit o șansă principală de a monitoriza elementele cheie chineze - Comandamentul Teatrului de Est al Chinei, Forța sa de rachete și Forța de sprijin strategic - structuri care operează împreună într-un mod complet coordonat și integrat.

Comisari politici - transmisia dintre Partid și comndantul navei

„Când colectezi acest tip de date de la cealaltă parte, înseamnă că îți poți da seama unde sunt vulnerabilitățile și te ajută să-ți creezi propriile sisteme de răspuns și de bruiaj”, a spus Koh pentru Reuters.

SUA au avut în regiune cel puțin patru nave militare, grupate în jurul portavionul USS Reagan, alături de care au operat și submarine americane, japoneze și taiwaneze, dar și aeronave de supraveghere avansată, de tip AWAX.

Trevor Hollingsbee, un fost analist de informații navale la Ministerul britanic al Apărării, a spus că o țintă cheie a informațiilor de semnale ar fi rolul comisarilor politici de pe nave - un sistem neobișnuit de control al Partidului Comunist în comparație cu armatele occidentale, un element asemănător cu modelul existent în România, în perioada comunistă, atunci când orice întreprindere avea în structura sa o persoană numită direct de partidul comunist.

„Vor căuta orice dovadă că sistemul de comandă cu două capete de angajare a unui ofițer politic pe navele de război chineze are un efect dăunător și exploatabil asupra eficienței luptei”, a declarat Hollingsbee pentru Reuters.

O declarație a Comandamentului Teatrului de Est din China a evidențiat că s-au luat măsuri de precauție. Acesta a descris aeronavele de avertizare timpurie și bruiaj care operează „într-un mediu electromagnetic complex pentru a perfecționa capacitățile comune de izolare și control”.

 

Articole similare

Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.