Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Ministru de externe chinez Wang Yi a atras atenţia, într-un discurs susţinut luni la Jakarta, că ţările asiatice ar trebui să evite să fie folosite ca 'piese de şah' de marile puteri într-o regiune ce riscă să fie remodelată de factori geopolitici, transmite Reuters.
Vorbind la sediul Asociaţiei Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Wang a spus că multe ţări din regiune se află sub presiune să aleagă de partea cui se situează. 'Ar trebui să izolăm această regiune de calcule geopolitice, de la a fi folosită ca piese de şah de rivalitatea între mari puteri şi de coerciţie', a afirmat Wang. 'Viitorul regiunii noastre ar trebui să fie în mâinile noastre', a adăugat el.
Asia de Sud-Est a fost mult timp o zonă de fricţiuni geopolitice între mari puteri dată fiind importanţa sa strategică, unele ţări din regiune fiind reticente să adopte un partizanat în actuala rivalitate dintre SUA şi China.
Discursul lui Wang, tradus de un translator, a fost rostit la câteva zile după ce ministrul chinez a participat în Bali la reuniunea omologilor săi din G20 şi în contextul demersurilor sale diplomatice intense în regiune în ultimele săptămâni.
În marja G20, Wang a avut o discuţie de cinci ore cu secretarul de stat american Antony Blinken, prima între cei doi începând din octombrie şi pe care ambii au descris-o ca 'sinceră'.
Wang a declarat luni că i-a spus lui Blinken că ambele părţi ar trebui să discute instituirea de reguli pentru interacţiuni pozitive şi să susţină împreună regionalismul în Asia-Pacific. 'Elementele esenţiale sunt susţinerea rolului central al ASEAN, menţinerea cadrului actual de cooperare regională, respectul faţă de drepturile şi interesele legitime ale celuilalt în Asia-Pacific, în loc de a ţinti spre antagonizarea sau îngrădirea celeilalte părţi', a mai spus ministrul chinez.
Răspunzând unei întrebări despre Taiwan după discursul său, Wang a afirmat că Washingtonul, 'prin distorsionarea şi golirea de conţinut a politicii O singură China, încearcă să joace cartea Taiwanului pentru a întrerupe şi limita dezvoltarea Chinei'.
Tensiunile dintre Beijing şi Taipei au escaladat în ultimele luni, când aviaţia chineză a întreprins misiuni repetate deasupra Strâmtorii Taiwan, care separă insula de China continentală.
Washingtonul afirmă că rămâne angajat faţă de politica sa 'O singură China' şi nu încurajează independenţa Taiwanului, dar Legea privind relaţiile SUA-Taiwan îi cere să furnizeze acestuia mijloace de a se apăra. 'Cele două părţi ale Strâmtorii (Taiwan) vor să se bucure de o dezvoltare paşnică. Dar, dacă principiul O singură China este contestat arbitrar sau chiar sabotat, vor fi nori negri sau chiar furtuni aprige peste strâmtoare', a mai spus Wang.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...