China este de acord cu accesul experţilor internaţionali la centrala nucleară de la Zaporijjia
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Situația de la centrala nucleară de la Zaporijjia rămâne extrem de tensionată.

Urmare reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, SUA şi China au cerut ca experţilor Naţiunilor Unite să li se permită urgent să intre în centrala nucleară din Zaporijjia, în regiunea ocupată de ruşi din sudul Ucrainei.

Reprezentanta SUA, Bonnie Jenkins, a făcut apel la crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Ea a adus în discuţie şi modul cum sunt trataţi de către trupele ruse localnicii care lucrează la centrală: "Suntem, de asemenea, conştienţi de acest tratament aplicat staff-ului ucrainean de către soldaţii ruşi şi luaţi aminte că, dacă este adevărat, acest tratament este incompatibil cu cei şapte piloni ai AIEA pentru securitate şi siguranţă nucleare. Staff-ul Ucrainei trebuie să fie lăsat să îşi îndeplinească datoriile, liberi de presiunea armatei ruse".

Şeful AIEA - Ne presează timpul

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa CS ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kiev se acuză reciproc că au bombardat-o, informează AFP.

'Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil', a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate. 'Ne presează timpul', a insistat el, deoarece AIEA încearcă de săptămâni întregi, fără succes, să trimită o misiune pentru inspectarea centralei. Centrala, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, a fost din nou bombardată joi, Kievul şi Moscova acuzându-se din nou reciproc că sunt responsabile de atac. Aliaţii Ucrainei, subliniind necesitatea misiunii AIEA, au indicat responsabilitatea Rusiei în faţa Consiliului de Securitate.

'Soluţia pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie este simplă. Statele Unite solicită Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele de pe teritoriul ucrainean', a declarat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru dezarmare.

Deloc surprinzător, ambasadorul rus Vassili Nebenzia a dat vina pe Kiev şi pe aliaţii săi.'Solicităm statelor care susţin regimul de la Kiev să îl forţeze să pună capăt odată pentru totdeauna atacurilor asupra centralei de la Zaporojie', iar ONU şi AIEA să spună autorităţilor ucrainene că acţiunile lor sunt 'inacceptabile', a spus el.

'Adevărata amploare a unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat. Întreaga responsabilitate ar reveni susţinătorilor occidentali ai Kievului', a insistat ambasadorul rus, calificând drept 'suprarealiste', 'cinice şi absurde' acuzaţiile la adresa Moscovei.

În timp ce Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres a respins din nou ideea joi.

'Este vorba de o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două sau trei pagini de obstacole', a remarcat Stéphane Dujarric.

Pentru a garanta securitatea sitului şi a permite o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au cerut joi înfiinţarea unei zone demilitarizate în jurul centralei.'

Din păcate, în loc de o detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente şi mai neliniştitoare, incidente care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă', a spus Antonio Guterres într-un comunicat.

Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, transmite AFP. 'Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie', cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic. 'Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă', a adăugat el, denunţând 'şantajul nuclear rusesc'. Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută. Mai multe bombardamente, pe care cele două părţi nu şi le asumă, fără a fi posibilă verificarea din surse independente a declaraţiilor lor, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, stârnind temeri în legătură cu un dezastru nuclear. 'Situaţia se înrăutăţeşte, substanţe radioactive sunt amplasate în apropiere şi mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi', a precizat joi compania de stat ucraineană Energoatom.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Captura Instagram

De ce a fost înmormântat Liam Payne după o lună de la moartea sa

Papucii cu Grinch care șochează România. Prețul incredibil i-a lăsat pe mulți cu gura căscată

Captura Instagram

Iubita lui Babasha este însărcinată! Au dezvăluit și numele

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel