China lansează al treilea portavion, echipat cu tehnologie ultramodernă
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
China şi-a lansat oficial cel de-al treilea portavion. Operaționalizarea completă se va face în câțiva ani.

Nava este al doilea portavion construit în întregime de China şi este mult mai avansat din punct de vedere tehnologic decât predecesoarele sale.

CCTV l-a descris drept „primul portavion de tip catapultă proiectat și construit în întregime de China”. Acesta va fi predat marinei doar după mai multe teste pe mare.

Xinhua nu a precizat data preconizată de intrare în funcţiune a navei. Dar aceasta nu va fi imediată şi se aşteaptă să aibă loc în următorii câţiva ani.

Portavionul a fost numit "Fujian", după o provincie chineză, la fel ca şi predecesoarele sale "Liaoning" şi "Shandong", scriu Agerpres și DW.



Lansarea are loc pe fondul unor tensiuni intense între China şi SUA cu privire la Taiwan, o insulă cu 24 de milioane de locuitori pe care China o consideră teritoriul său istoric, scrie AFP.

Ostilă apropierii dintre SUA şi Taiwan din ultimii ani, marina chineză a trecut în mai multe rânduri cu portavioanele sale prin strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de teritoriul insular.

Principala evoluţie a acestui al treilea portavion chinezesc în comparaţie cu cele două anterioare este că va fi mult mai mare şi va avea un sistem de catapultare, potrivit Xinhua.

Parctic, acesta va putea propulsa aeronave în aer cu ajutorul unei catapulte. Primele portavioane chinezeşti aveau doar o trambulină pentru zbor. Avantajul catapultării constă în faptul că aeronava poate transporta o rezervă mai mare de combustibil şi arme.

Sistemul de catapultare va fi electromagnetic, precizează Xinhua, o tehnică de ultimă generaţie.

Președintele chinez Xi Jinping a promis că până în 2027 va construi o forță „complet modernă” care să rivalizeze cu armata Statelor Unite.

Potrivit Janes, agenţia de referinţă pentru informaţii militare, Statele Unite sunt de departe liderul în ceea ce priveşte numărul de portavioane aflate în serviciu în prezent (11), înaintea Chinei (2), Regatului Unit (2), Rusiei (1), Franţei (1), Italiei (1), Indiei (1) şi Thailandei (1).

Primul portavion chinez, Liaoning, a fost pus în funcţiune în 2012. Acesta a fost utilizat în principal ca platformă de antrenament. Cunoştinţele acumulate au fost apoi folosite pentru a construi Shandong, primul portavion construit de China, pus în funcţiune la sfârşitul anului 2019, aminteşte AFP.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...

Mario De Mezzo, ales preşedinte al PNL Slatina

Mario De Mezzo a fost ales miercuri seara preşedinte al...


Top citite
Captura Youtube

Alin Oprea a dezvăluit povestea emoționantă din spatele piesei "Atât de Singur"

Sursa: captură Youtube TVR

Moare sau nu moare regele? Victor Rebengiuc: "Nu am nimic special"

Sursa: captură Youtube DC NEWS

Horoscop 13 mai 2024. Ce zodii au parte de proiecte noi /video

Captura Youtube

Victoria la Eurovision 2024: Nemo susține introducerea opțiunii pentru al treilea gen în Elveția

Sursa: Pexels

Câștigătorul Eurovision îi scoate din sărite pe Dan Negru și Mihai Trăistariu

Sursa: Freepik

Dorul, sentiment românesc. De ce nu putem traduce termenul în alte limbi


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel