China provoacă haos spațial: Peste 1.000 de sateliți, în pericol de coliziune cu fragmentele unei rachete
Autor: Ema Apostu
Data publicării:
Un segment al unei rachete lansate de China s-a dezintegrat în spațiu săptămâna aceasta, generând peste 700 de fragmente de resturi, punând în pericol de coliziune mai mult de 1.000 de sateliți și alte obiecte aflate într-o zonă cu trafic intens pe orbita Pământului.

Compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) a lansat luni 18 sateliți de internet pe orbită, marcând începutul unei rețele de comunicații destinate să concureze cu Starlink, operată de compania americană SpaceX.

Se pare că treapta superioară a rachetei care a transportat sateliții pe orbită a explodat la scurt timp după ce a eliberat încărcătura, creând un câmp larg de resturi, estimat de companiile americane specializate în monitorizare spațială la cel puțin 700 de fragmente, scrie Reuters, citată de Agerpres.

SSST nu a oferit un comentariu oficial. Compania americană de monitorizare spațială LeoLabs a indicat că numărul de fragmente de resturi ar putea depăși 900, făcând acest eveniment unul dintre cele mai semnificative de până acum.

Norul de resturi, apărut la aproximativ 800 de kilometri altitudine, va persista timp de mulți ani, conform mai multor analiști.

Nu este clar dacă dezintegrarea treptei rachetei a fost cauzată de o coliziune cu un alt obiect sau de o explozie a combustibilului rămas.

China, la al doilea incident

Comandamentul Spațial al Statelor Unite a raportat inițial că evenimentul a generat 300 de fragmente de resturi, estimând că acest număr va crește pe măsură ce norul se disipă.

Peste 1.100 de sateliți și alte obiecte din spațiu se află în pericol de coliziune cu resturile rachetei lansate de China, conform declarației date pentru Reuters de Audrey Schaffer, vicepreședinte pentru strategie la compania de monitorizare spațială Slingshot Aerospace. "Observăm peste 1.100 de conjuncții prognozate cu distanțe de evitare sub 5 km în următoarele trei zile", a afirmat Schaffer.

El a adăugat că aproximativ o treime dintre aceste obiecte în pericol sunt vehicule spațiale active, care probabil vor putea fi manevrate pentru a evita coliziunea. Restul obiectelor sunt bucăți necontrolabile de deșeuri spațiale, care nu pot evita coliziunile, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la riscul de coliziuni în lanț, a subliniat Schaffer.

"Racheta a avut din nou aceeași problemă"

În 2022, un segment al rachetei Long March 6A s-a dezintegrat în spațiu, generând sute de fragmente de resturi, ceea ce a atras critici la adresa Chinei din partea țărilor occidentale și a susținătorilor sustenabilității spațiale, care au cerut Beijingului să controleze mai bine eliminarea elementelor de rachete uzate.

"Este dezamăgitor că racheta a avut din nou aceeași problemă", a declarat Schaffer. "Astfel de evenimente generatoare de resturi, care pot fi evitate, nu ar trebui să se mai repete", a adăugat el.

Lansarea, organizată de SSST, a avut loc de la Centrul de Lansare a Sateliților Taiyuan, unul dintre principalele centre ale Chinei pentru lansarea de sateliți și rachete, situat în provincia Shanxi. Această lansare face parte din programul "Constelația O Mie de Pânze", început anul trecut, care își propune să lanseze pe orbită peste 15.000 de sateliți de orbită joasă (LEO - Low Earth Orbit).

Starlink, deținută de miliardarul Elon Musk, are zeci de mii de utilizatori în SUA și urmează să lanseze alte câteva zeci de mii de sateliți.

Constelația "O Mie de Pânze" a SSST este una dintre cele trei megaconstelații prin care China speră să concureze cu Starlink. SSST intenționează să lanseze 108 sateliți pe an, ajungând la un total de 648 de sateliți până la sfârșitul lui 2025, să ofere acoperire globală până în 2027 și să atingă cifra de 15.000 de sateliți pe orbită până în 2030.

Articole similare

Taylor Swift o susține pe Kamala Harris

Taylor Swift și-a exprimat public sprijinul pentru...


Top citite
Captura Youtube

Oana Mizil, adevărul despre "agresiunile" din relația cu Marian Vanghelie

Captura Youtube

Știai această rețetă? Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu și Sorin Bontea au mâncat PIETRE

Elton John / FOTO: https://www.facebook.com/EltonJohn/photos?locale=ro_RO

Elton John declară că s-a simțit „paranoic” după ce a consumat „munți de cocaină” cu John Lennon

Captura Youtube

Andreea Bălan: Nu dau bani împrumut niciodată/ Bursucu: Acum înțeleg de ce ești o chitră

Selena Gomez nu poate avea copii: Sunt nerăbdătoare să văd cum va arăta această călătorie /Facebook

Selena Gomez nu poate avea copii: Sunt nerăbdătoare să văd cum va arăta această călătorie

Atentatul din 11 septembrie. George Bush: Pearl Harbor-ul secolului 21 a avut loc astăzi...

Atentatul din 11 septembrie. George Bush: Pearl Harbor-ul secolului 21 a avut loc astăzi...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Taylor Swift o susține pe Kamala Harris

Taylor Swift și-a exprimat public sprijinul pentru...

pixel