Christian Sabbagh, martorul tragediei din Ucraina: ”Mi-am amintit de drama refugiaților sirieni”
Autor: Andreea Cercel
Data publicării:
Christian Sabbagh a povestit despre cum arată viața unui corespondent de război.

Christian Sabbagh este unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război de la noi din țară. Chiar dacă acum se află la pupitrul știrilor de pe Kanal D, prezentatorul TV a fost pentru mulți ani martorul diferitelor tragedii, care l-au marcat foarte tare. Mai mult, acesta a fost prezent și în Ucraina, unde a rememorat câteva imagini cumplite din războaiele ce au loc în Siria sau Liban

„Cât am fost în Ucraina nu am fost în zonele de război atunci când existau atacurile din partea rușilor. Am văzut zone lovite, oameni care erau disperați și căutam să fugă din acele zone de teamă altor atacuri. Sper până la urmă să primeze rațiunea și acest conflict să se termine cât mai curând…

Războiul e același peste tot, indiferent de zona în care se întâmplă, fie Orientul Mijlociu, Africa sau acum Europa. Are același chip urat.

Când am văzut refugiații ucrainieni, mi-am amintit de drama refugiaților sirieni, libieni sau libanezi. Oameni care au fost nevoiți să își părăsească orașele natale, casele, să fugă încotro văd cu ochii, să își protejeze copiii.  Războiul este urât și sunt un om care militează pentru pace, pentru că eu cunosc față hadă a războiului. Eu m-am născut, am copilărit, am trăit și am relatat din zone de război.”, a dezvăluit Christian Sabbagh pentru Spectacola.

„Toate momentele m-au marcat”

Faptul că a fost prezent atât de mult timp pe front, i-a pus viața jurnalistului d  nenumărate ori în pericol, pentru că, spune el, acestea nu au fost niciodată niște țări prietenoase.

„Toate momentele m-au marcat, până la urmă relatam dintr-o zonă de război. Orice te marchează, pornind de la șuieratul gloanțelor, până la sunetul obuzelor. Libanul nu a fost niciodată o țară prietenoasă. Când ești corespondent de război întotdeauna viața îți este pusă în pericol, nu există un moment în care să te simți în siguranță într-o astfel de zona. Dacă ne referim la un război civil, cum era în Liban, lucrurile sunt și mai complicate, sunt lupte de stradă, nu există o delimitare a combatanților ca într-un război între două state, unde ai linii de demarcație. Într-un război civil luptele izbucnesc din senin, pe stradă. Iar corespondentul de război se află în mijlocul acțiunii.”, a spus acesta.

Cum s-a decis Christian Sabbagh să urmeze jurnalismul

Dacă la început, când era mai mic, Christian Sabbagh se visa polițist, pe parcurs a ajuns să-și dea seama că jurnalismul este meseria pe care trebuie să o urmeze pe viitor.

„Ca orice copil, citeam benzi desenate, romane polițiste, vizionam desene animate și visul era să ajung un fel de cavaler al dreptății, altfel spus, polițist. Cred că nu este un caz particular, majoritatea copiilor visează la asta. Chiar am dorit să urmez Academia de Poliție după Revoluție, însă nu aveam dosar bun de cadre. Aveam dublă cetățenie și trebuia să renunț la una dintre ele, ceea ce mi s-a părut nefiresc. Am căutat o profesie complementară celei de polițist și așa m-am îndreptat spre Jurnalism.”, a mai spus el.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Papa Francisc / FOTO: https://www.facebook.com/PAPAFRANCESCOMARIOBERGOGLIO/photos

Papa Francisc spune că fondul de pensii al Vaticanului se confruntă cu un ''grav dezechilibru''

Captura Youtube

Bruno Mars şi Rosé interpretează pentru prima dată hitul lor viral ''APT.''

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Ce i-a spus Bob Dylan unei dansatoare și cum a răspuns artistul după 32 de ani

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari

Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari



Cele mai noi articole
pixel