Cine s-ar descurca cel mai bine într-un război nuclear între SUA și Rusia: ”Miliarde ar muri, mai ales din cauza foamei”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
În primii ani,care ar urma unui conflict nuclear, 5 miliarde de oameni ar putea muri de foame.

Ce țări ar putea supraviețui unui război nuclear între SUA și Rusia? Oamenii de știință din cea mai recentă cercetare răspund că persoanele din Argentina și Australia ar putea avea cele mai mari șanse, relatează Sunday Times.

O analiză mai detaliată a așa-numitelor efecte a unei ”ierni nucleare” a arătat că mult mai mulți oameni ar putea muri din cauza efectelor indirecte ale războiului nuclear decât din consecințele directe ale exploziilor nucleare.

Astfel, de exemplu, în anii imediat următori unui conflict nuclear, aproximativ 5 miliarde de oameni ar putea muri de foame, cauzată de praful din atmosferă, care ar bloca lumina soarelui, ceea ce probabil ar depăși cu mult victimele cauzate de exploziile mortale în sine, potrivit unui nou studiu, arată Bloomberg.

O analiză a Universității Rutgers din New Jersey s-a concentrat pe efectele luminii solare și temperaturii reduse asupra agriculturii care ar urma atacurilor nucleare.

"Toată lumea înțelege că efectele directe ale unui război nuclear ar fi teribile, așa cum am văzut la Hiroshima și Nagasaki. Simulările noastre arată că de zece ori mai mulți oameni ar putea muri în restul lumii din cauza efectelor asupra climei și agriculturii", a spus unul dintre autorii studiului, Alan Robock , pentru revista Nature Food.

Chiar și un conflict nuclear mai mic ar ucide mai mult de un miliard de oameni

Chiar și un conflict între puteri nucleare relativ minore, precum India și Pakistan, ar putea înfometa mai mult de un miliard de oameni din cauza afectării recoltelor, chiar și în țări care sunt departe de conflictul în sine. Doar exploziile de arme nucleare ar putea duce la moartea a 50 până la 100 de milioane de oameni.

O ciocnire locală între India și Pakistan ar duce la o scădere estimată a a producției agricole globale cu 7% în decurs de cinci ani, sugerează studiul, în timp ce un război dintre SUA și Rusia ar determina o scădere a producției cu 90% în decurs de trei până la patru ani, a raportat Bloomberg.

„Pentru prima dată, am putut folosi modele moderne de climă și culturi pentru a cuantifica impactul pentru fiecare țară în funcție de dieta lor, cât de mult importă și exportă și cât de mult s-ar schimba climatul și va afecta fiecare cultură separat. Cât ar mai exista mâncare? În majoritatea țărilor, răspunsul este - nicăieri nu va suficientă", a spus Robock.

În simulare, majoritatea țărilor au înregistrat o reducere a aportului de calorii cu cel puțin 90%. Totuși, unele țări, precum Australia și Argentina, precum și părți din Africa centrală, au reușit să-și mențină aportul de calorii pentru că aceste țări cultivă deja culturi mai rezistente, precum grâul, în cantități mari și nu au populații mari. Cu toate acestea, probabil că s-ar confrunta și ele cu unele probleme care nici măcar nu au fost luate în considerare în studiu.

„Amenințarea armelor nucleare este amenințarea unui atentator sinucigaș”

Unele studii separate au arătat că foametea în masă ar putea fi prevenită cu o planificare adecvată. 

Planurile includ cultivarea ciupercilor, algelor marine și algelor în condiții de lumină solară scăzută. Cu toate acestea, instalarea rapidă a sere care ar fi folosite pentru cultivare până când praful din atmosferă se va curăța ar fi posibilă doar dacă țările ar fi pregătite pentru asta.

Robock consideră că, chiar dacă în astfel de planuri sunt investite, acest lucru în sine este un pericol, deoarece oamenii vor vedea că folosirea armelor nucleare este un risc mai mic decât se credea anterior. „Dacă te pregătești pentru asta și crezi că poți supraviețui unui război nuclear, cred că probabilitatea unui război nuclear crește”.

„Amenințarea folosirii armelor nucleare pentru a descuraja un atac este amenințarea unui atentator sinucigaș. Pentru că dacă le folosiți, toată lumea din țara voastră va muri de foame”, a spus Robock.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift

Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Monica Anghel și Killa Fonic pregătesc o piesă împreună

Monica Anghel a postat o poza pe Instagram împreună cu...

pixel