Inteligența artificială i-a spus unui student să moară! Ce s-a întâmplat cu adevărat
Un student la o universitate...
Ce este codependența?
Conform unei analize extinse efectuate de către Universitatea Kingston și Universitatea Saint George din Londra, termenul de "dependență" a fost inițial introdus în anii '40 pentru a descrie indivizii afectați de tulburări legate de abuzul de substanțe, cum ar fi dependența de alcool. Totuși, în prezent, conceptul de codependență, așa cum se manifestă în relații, se referă la un ciclu interdependență între parteneri, în care o persoană devine indispensabilă celeilalte.
Identificarea semnelor de codependență poate constitui primul pas spre înțelegerea dacă aceasta este problema cu care te confrunți sau altceva. De multe ori, se manifestă sub forma unei anxietăți extreme în ceea ce privește relațiile. Conform psihologului Rina Bajaj, citată în revista "Womanandhome", principalii indici ai codependenței asupra cărora ar trebui să fii vigilent includ dificultatea în stabilirea limitelor personale, plasarea nevoilor celorlalți deasupra propriilor priorități și frica de respingere sau abandon. În continuare, găsești câteva strategii pentru a depăși codependența!
Stabileşte limite
În procesul de a învăța cum să nu mai fii codependent, fixarea unor limite este un pas important. Dacă eşti într-o relație de codependență, este posibil să nu fi stabilit limite clare și s-ar putea să fie nevoie să înveţi să fii din nou încrezător în forţele proprii pentru a pune limite. „Învață să-ţi prioritizezi propriile nevoi şi dorințe. Exersează să refuzi atunci când este necesar și să-ţi comunici dorinţele în mod respectuos”, îndeamnă psihologul Bajaj.
Rezistă impulsului de a-ţi controla partenerul
Dacă eşti într-o relaţie codependentă, toxică, rezistă impulsului de a-l ajuta, salva sau controla partenerul. „Recunoaște-ți propriul comportament și fii curajos să învăți moduri noi de a te comporta. Acest lucru ar putea implica o mai bună înțelegere a originii propriilor așteptări în relație”, spune Noel Bell, psihoterapeut și membru al Consiliului britanic pentru psihoterapie.
Află care este stilul tău de atașament!
Dependențele, neglijarea, abuzurile sau încordarea din relaţiile din familie poate crește probabilitatea de a dezvolta comportamente codependente ca o modalitate de a face față mediului provocator. Aceasta este explicaţia medicului Bajaj. Cei care sunt codependenți au adesea stiluri de atașament nesigure, ceea ce explică frica de abandon și nevoia constantă de partener.
Dezvoltă-ţi conștiința de sine
Recunoașterea faptului că te afli într-o relație de codependență, prietenie sau altă dinamică este primul pas pentru a învăța cum să nu mai fii codependent. Iată ce spune Dr Bajaj: „Dezvoltă conștientizarea de sine examinându-ţi gândurile, emoțiile și comportamentul în relații. Recunoaște modelele și dinamica codependente care există. Această conștientizare este un prim pas crucial către schimbare”.
Un student la o universitate...
Papa Francisc, care a evitat în...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...
Linkin Park marchează o nouă...
Un student la o universitate...
Linkin Park marchează o nouă...
Avocații lui Sean 'Diddy' Combs...