Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
Turza a precizat că pe 25 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile prin care copiii se pot înscrie în programul amintit. "Cu alte cuvinte, în foarte scurt timp, cele peste 70.000 de ore de terapie, consiliere psihologică, sprijin psihoterapeutic pentru copiii din România vor fi disponibile în mod gratuit", a declarat Mădălina Turza, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Aceasta a prezentat paşii prin care copiii pot ajunge la aceste tipuri de terapii şi cum se pot înscrie în program. "În primul rând, cine poate observa sau sesiza nevoia de sprijin psihologic a copilului? Părintele, profesorii din învăţământul preuniversitar, asistenţii sociali, asistenţii medicali comunitari, mediatorii şcolari sau experţii locali pentru persoanele aparţinând minorităţilor rome. (...) Pasul numărul doi, ar fi acela în care părintele sau reprezentantul legal, merge la medicul de familie, la un medic şcolar, la medicii de psihiatrie pediatrică sau la consilierul şcolar care emite o recomandare pentru evaluarea psihologică în vederea intrării sau nu a copilului în program. Pasul numărul trei este acela de a selecta un psiholog. Deci, după ce am recomandarea (...) merg la şcoală, la conducerea sau administraţia şcolii sau întreb medicul de familie care este lista de psihologi disponibili în judeţul sau localitatea respectivă în care eu mă aflu, disponibili să evalueze şi să lucreze cu copilul. Pasul numărul patru este, evident, întâlnirea cu psihologul ales, evaluarea pe care o face psihologul şi, dacă se stabileşte nevoia de intervenţie, atunci copilul intră în programul terapeutic", a explicat Turza.
Şedinţele vor fi puse la dispoziţie gratuit pentru copii, iar serviciile psihologilor, care fac parte din Colegiul Naţional al Psihologilor şi trebuie să fie acreditaţi şi licenţiaţi să funcţioneze în acest program, vor fi decontate cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
probleme de învăţare sau de atenție
probleme de comportament (indisciplina, furie excesivă, etc.);
scădere a performantelor școlare;
episoade de tristețe, depresie;
retragere socială sau chiar izolare de ceilalți copii;
când copilul este victima agresivității verbale sau fizice din partea celorlalți copii sau este chiar el agresorul;
scăderea interesului pentru activitatea care înainte îi făceau plăcere;
comportament foarte agresiv (muşcă, lovește, bate), îndreptat către ceilalți sau către sine;
schimbări bruște în comportamentul alimentar (în special la copilul mare);
insomnie sau hipersomnie;
absenteism școlar sau întârzieri frecvente de la școală;
schimbări de dispoziție (treceri bruște de la tristețe la veselie excesiva);
apariția sau creșterea plângerilor legate de dureri fizice (dureri de cap, de stomac, acel “nu mă simt bine”) care nu sunt confirmate de examenul medical ca fiind cauzate de boli;
probleme de tranziție (mutare, separare, divorț etc.);
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Furtuna Boris a luat mai multe...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...