Copilul tău stă toată ziua la desene animate? Psiholog, semnal de alarmă: Dacă vrei un copil bolnav, n-ai decât...
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Desenele animate reprezintă un risc pentru dezvoltarea copiilor, avertizează un psiholog.

Psihologul Radu Leca a vorbit la Radio DC News despre riscurile la care sunt supuși copii dacă sunt lăsați nesupravegheați în fața unui ecran, fie că vorbim de televizor, tabletă sau telefon.

Expertul explică faptul că imaginile de pe ecran sunt filtrate de creierul unui copil foarte mic, care nu le percepe așa cum sunt acestea.

Radio DC News · Radu Leca vârstă desene animate.amr

”Minorii își doresc foarte tare să-și petreacă timpul în spațiul virtual. Este important ceea ce minorii văd? Da. Este important câte culori sunt afișate în interiorul desenelor animate? Da. Este importantă tematica, caracterele din desenele animate? Există diferențe între ceea ce se vede în mod real și ceea ce înțelege un copil între doi-cinci ani, văzând același tip de desene animate? Da.

Poți să-i oferi posibilitatea minorului tău să stea pe tabletă începând de la vârsta de patru ani.

Dacă îți dorești să ai un copil 100% stabil emoțional îi poți oferi acces la tabletă, începând cu patru ani și nu mult, un sfert de oră pe zi, adică fix 15 minute pe zi. Și nu am glumit, pentru că sfertul de oră se transformă într-o oră.”, este de părere psihologul.

"Recuperarea este greoaie"

Psihologul subliniază că greșelile pe care le facem, lăsându-i pe copii nesupravegheați în fața ecranului, se corectează extrem de lent.

”Ajunge toată familia la psihoterapeut? Ajunge. Vor merge degeaba o perioadă? Părinții da, copilul nu. Acesta se va face bine în timp, iar recuperarea este greoaie, în 5-6 ani. Îl lăsăm pe copil să stea în spațiul online începând cu patru ani, atât timp în care tableta primește restricții. Contează foarte mult ce vede și aude minorul (...)

Atunci, de la vârsta de 4 ani, pentru 15 minute, îi lăsăm pe minori să stea în spațiul online, doar dacă suntem lângă ei sau dacă conținutul se proiectează pe unul din ecranele noastre.”

Radu Leca mai arată că, odată cu creșterea în vârstă, copilul poate avea acces în plus la 5 minute pe an. ”A făcut 5 ani, mai primit 5 minute. A făcut 6 ani, mai primit 5 minute. De la 10 ani îl poți lăsa cam o oră, dar preferabil la două zile, ca să nu se dezvolte autismul light sau tulburările de anxietate, depresie, din cauza jocurilor cu conținut negativ”, mai explică psihologul.

Radio DC News · Radu Leca timp alocat pentru desene animate-1.amr
 

Copii mai mici de 4 ani, interzis la TV

În privința copiilor mai mici de 4 ani, expertul nu recomandă să-i expunem deloc la imaginile de la televizor, laptop, telefon.

”Tot ce are ecran cu 16 mii de culori înseamnă o pierdere de masă neuronală, până la vârsta de patru ani. Doar dacă îți dorești să ai un copil bolnav, de care să ai grijă, n-ai decât să-l lași la televizor sau la tabletă”, avertizează psihologul.

Radu Leca mai vorbește și despre situațiile care pot avea un impact negativ asupra copilului, în timp ce se uită la ecranul tabletei sau la televizor.

”Părți negative ale situației: mănâncă copiii în fața tablete? Daaa. Se relaxează părintele și poate vorbi cu partenerul în acest răstimp? Da. Respectă binele superior al copilului? Categoric nu! Dezvoltă copilul un anumit tip de autism (autism light), dacă stă între 6 și 8 ore pe tabletă, începând cu vârsta de un an? Da, evident”, mai arată Radu Leca.

Articole similare

Top citite
Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Astăzi este ziua lui Lady Gaga! Artista a împlinit 38 de ani

Teo Trandafir, captură video Youtube EGO

Teo Trandafir, veste tristă. Proiectul la care a renunțat complet: „Nu voi mai avea timp”

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina / Foto: Kremlin.ru

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

Sursa: Facebook / Bruce Springsteen

Bruce Springsteen va primi cea mai prestigioasă distincţie la gala premiilor Ivor Novello

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cum să ai un ten luminos și o piele fină. Trucurile banale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

50 Cent confirmă lansarea unui documentar despre Diddy

50 Cent a confirmat că va lansa un documentar în care va...

pixel